Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tento rok dostanú rodičia viac peňazí od štátu. O koľko si prilepšia?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Rodiny s deťmi sa konečne dočkali. V týchto dňoch úrady práce posielajú na bankové účty rodičom zvýšený prídavok na každé jedno dieťa. Ide o historicky najvyššie zvýšenie prídavkov na deti, ktorú sa v parlamente podarilo presadiť, a to na návrh koaličnej Sme rodina. Tento rok si však rodičia prilepšia aj o ďalšie príspevky.

Kým doteraz sa suma prídavku na dieťa zvyšovala každý rok len o desiatky centov, čo mnohí ani nepostrehli, od januára tohto roku ide o rekordný nárast. Rodičia detí do minulého mesiaca dostávali na jedno dieťa 30 eur, po novom je to dvojnásobok. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny v týchto dňoch posielajú rodičom nezaopatrených detí 60 eur na každé dieťa. Túto zvýšenú sumu budú rodičia dostávať pravidelne každý mesiac.

„Našim primárnym cieľom je pomáhať najslabším a najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Robíme všetko pre to, aby sme im uľahčili život v dobe rekordnej inflácie. Preto sme navrhli dvojnásobné zvýšenie prídavkov na každé jedno dieťa,“ povedala predkladateľka návrhu Petra Krištúfková (Sme rodina). Upozorňuje, že rodičia tento príspevok budú dostávať od narodenia dieťaťa až po 25. rok jeho života. Novelu zákona poslanci odobrili koncom minulého roka.

 

Petra Krištufková
Zobraziť galériu (2)
Petra Krištufková  (Zdroj: Archív Sme Rodina)

Aká ďalšia pomoc smeruje rodinám?!

Za veľký úspech v pomoci rodinám považuje Petra Krištúfková aj nedávno schválený návrh na tzv. obedy zadarmo, ktorý predkladala. Za v parlamente hlasovala nielen dosluhujúca koalícia, ale aj opoziční poslanci. Tzv. obedy zadarmo začnú platiť už od mája tohto roku. „Rodičia nebudú platiť za suroviny na školské obedy, ale len režijné náklady,“ priblížila. Schválený zákon má pomôcť všetkým rodičom škôlkárov posledného ročníka aj  školákov na základných školách. „Pri dnešnom náraste cien potravín, čo je okolo 30 percent, je to ďalšia pomoc pre rodiny s deťmi. Príde tak k mesačnej úspore 46 eur na jedno dieťa,“ vysvetlila.

Opozícia sa nechala počuť, že Sme rodina zavádza pomoc, s ktorou oni prišli a potom ju zrušili. Krištúfková to odmieta. Obedy zadarmo neboli nikdy zrušené, len v minulosti mali rodičia možnosť vybrať si, či si zvolia obedy zadarmo alebo daňový bonus na dieťa. V čase pandémie, keď boli školy dlhodobo zatvorené, bolo dokonca výhodnejšie zvoliť si daňový bonus. Dnes si rodičia medzi týmito dvoma výhodami ani nemusia vyberať, sú tu obedy zadarmo a v platnosti je aj daňový bonus na dieťa, ktorý sa ešte navýšil na 140 eur na dieťa,“ uviedla predkladateľka zo Sme rodina.

Cieľom Sme rodina je podľa jej slov pomáhať slovenským rodinám. Práve preto obnovili aj príspevok pre rodičov prvákov. Na začiatku školského roka dostanú od štátu 110 eur na každého prváka.

Viac o téme: PeniazeRodinaŠtátPrilepšenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu