Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecko poskytne Slovensku natrvalo dva systémy protivzdušnej obrany Mantis

Minister obrany Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nemecko poskytne Slovensku dva komplety systému protivzdušnej obrany Mantis, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami Ozbrojených síl SR. Systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

"Výcvik slovenských vojakov na používanie systému sa začne už v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dohoda na získaní týchto moderných systémov je ocenením našej jednoznačnej podpory Ukrajiny a zodpovedným krokom Aliancie," uviedol na sociálnej sieti dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Systémy majú podľa neho hodnotu okolo 120 miliónov eur.

Jaroslav Naď o hodnotiacej správe NATO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Systém protivzdušnej obrany Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napríklad vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov, ako predstavila hovorkyňa.

 

NEMECKO NÁM POSKYTNE DVA MODERNÉ SYSTÉMY PROTIVZDUŠNEJ OBRANY MANTIS🇸🇰🤝🇩🇪 Podarilo sa nám vyrokovať pomoc pre Slovensko...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Thursday, February 9, 2023

Každý z dvoch systémov pozostáva podľa rezortu z automatických zbraňových staníc v počte do ôsmich kusov (presný počet staníc plánuje rezort spresniť v priebehu nasledujúcich týždňov), dvoch radarových staníc a veliteľského stanoviska. Súčasťou balíka od Nemecka je aj prehľadový radar s dosahom do 100 kilometrov a výcvik.

Nemecko vyvinulo Mantis primárne na ochranu základní v Afganistane, kde donedávna nemeckí vojaci pôsobili. Poskytnutie systému avizovali predstavitelia rezortov obrany ešte počas oficiálnej návštevy vtedajšej nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej na Slovensku v decembri minulého roka.
 

Viac o téme: ObranaNemeckoProtivzdušnáJaroslav NaďMantis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu