Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Experti porovnali ceny energií spred roka a dnes: Tieto správy by ste nečakali! Slovensko potrebuje tri veci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jedným z najväčších strašiakov súčasnosti sú pre Slovákov a tunajších podnikateľov faktúry za elektrinu. Hoci vláda sľubovala, že ceny zastabilizuje, realita je iná. Mnohé firmy hlásia niekoľkonásobne vyššie platby v porovnaní s minulým rokom. Dáta bez pátosu sa pozreli na to, čo môžeme očakávať v nasledujúcom období.

Odborníci sa pozreli na to, aké ceny elektriny boli takto pred rokom a aké ich máme v súčasnosti. "V roku 2023 je priemer prvých štrnásť dní 131 eur. Minulý rok bol celý január priemerne na 195 eurách." To je určite dobrá správa. Čo sa týka vyhliadok do najbližšieho obdobia, druhá polovica januára má byť značne chladnejšia. 

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (archívne video)

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dáta bez pátosu pripomínajú, že Francúzi už spustili jadrové reaktory s výkonom 45 GW. V kritickom auguste boli na minime 19 GW, v novembri priemerne na 30 GW. Francúzsko sa stalo opätovne masívnym vývozcom elektriny a situácia je pod kontrolou. "To Nemci potichu jeden z posledných troch reaktorov s výkonom 1,5 GW v januári utlmili. A uhlie pália ako za socializmu. Tá strata 1,5 GW pri náhrade pálením uhlia púšťa do ovzdušia 30 ton oxidu uhličitého za minútu." Taktiež poukazujú na to, že plynu máme momentálne v zásobníkoch rekordne veľa. Jeho cena sa dnes pohybuje na úrovni 65 dolárov za jednu megawatthodinu. Priemerná cena v januári pred rokom bola 85 dolárov. 

 

Aké ceny elektriny máme v prvej polovici januára? A aké boli takto pred rokom? 📊 V roku 2023 je priemer prvých 14 dní...

Posted by Dáta bez pátosu on Friday, January 13, 2023

Slovensko potrebuje tri veci: 

  • predsedu protimonopolného úradu, ktorý nariadi šetrenie primeranosti marží dodávateľov elektriny
  • funkčné a kompetentné ÚRSO ako nástroj na reguláciu cien energií
  • flexibilnosť pri upravovaní dnes platných cennikov dodávateľov pre neregulované subjekty (nad 30MWhodín ročne)
  • funkčná vláda a nie premiér v demisii
Viac o téme: EnergieElektrinaDáta bez pátosuEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu