Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Globálny trh s kryptomenami sa otriasa v základoch: Ľudia prišli o miliardy, odborníci v tom vidia príležitosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, čo sa momentálne deje na trhu s kryptomenami určite mnohým neprinieslo pozitívnu náladu. Hlavne nie tým, ktorí do kryptomien investovali viac, ako by si dovolili konzervatívnejší investori. Pred týždňom sa totiž začal prudký kolaps krpytomeny Bitcoin a okrem iného sa zrútila do bankrotu aj najväčšia kryptoburza FTX. Čo na toto všetko hovoria odborníci na kryptomeny a má ešte nejaký zmysel do nich investovať?

archívne video

Peter Kažimír: V budúcom roku očakávame dvojcifernú infláciu a pokles reálnych miezd (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa posledných ukazovateľov sa viacerí investori začali upínať na obdobie 7. až 8. novembra, kedy pred týždňom došlo k strmému pádu hodnoty kryptomeny Bitcoin z asi 20-tisíc eur na 15-tisíc eur. Stratu asi 5000-eurovej hodnoty si mnohí vysvetľujú inak, no masívny pokles hodnoty sa podpísal aj na svetovom dianí.

Globálny trh s kryptomenami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Kraken)

FTX sa dostala od problémov s likviditou, čo vyvolalo obavy z preliatia do celého odvetvia a prudký pokles kryptomien. Ešte v utorok (8. 11.) to vyzeralo, že ju zachráni a prevezme najväčšia svetová kryptomenová platforma Binance, ktorá však z obchodu vycúvala po tom, ako zistila, aké veľké záväzky FTX má.

Najväčší pokles od decembra 2020

Kolaps FTX zasiahol celé odvetvie kryptomien, ktoré po krátkom zotavení pokračovali v piatok popoludní v poklese. Cena bitcoinu v noci na štvrtok (10. 11.) klesla pod hranicu 16.000 USD (15.522 eur) prvýkrát od konca roka 2020. V piatok okolo 16.00 h SEČ sa obchodoval so stratou 3,6 % (v priebehu 24 hodín) po 16.911 USD.

Nastal fenomén "beh na banku", vysvetľuje analytik

Odpoveď na to, čo sa vlastne stalo čiastočne prináša aj analytik zo spoločnosti XTB Tomáš Vranka. "Celá kauza začala ešte začiatkom minulého týždňa, kedy sa objavili prvé informácie o tom, že burza FTX realizuje rôzne rizikové aktivity, investuje peniaze prostredníctvom zložitých štruktúr do rôznych projektov, ktorých hodnota výrazne klesla a že peniaze klientov sú v ohrození. Aj na základe týchto informácií najväčšia kryptoburza Binance predala veľký objem kryptomeny, ktorú vydala práve burza FTX, čím do sveta vyslala signál, že má podozrenie aj ona. Následkom toho sa o svoje peniaze, ktoré mali uložené na burze FTX, začali obávať aj bežní klienti. Tí vo veľkom začali z kryptoburzy vyberať svoje peniaze. Tomuto javu sa vo svete financií hovorí beh na banku," vysvetľuje Vranka.

Analytik spoločnosti XTB Tomáš Vranka
Zobraziť galériu (4)
Analytik spoločnosti XTB Tomáš Vranka  (Zdroj: XTB)

Po tom, čo sa začalo na kryptoburze FTX diať sa expresívne začal kajať na sociálnej sieti Twitter aj jeden z jej zakladateľov Sam Bankman-Fried. "Po*ral som to, mal som sa o to starať lepšie," napísal v jednom z množstva Tweetov, v ktorých vysvetľoval čo sa vlastne stalo. Sám Fried totiž previedol až 10 miliárd dolárov z peňazí zákazníkov do svojej firmy Almeda Research, čím len prehĺbil jej stratu.

Investori sa vyplašili, nie je to nič neobvyklé, reaguje odborník

Dôvody, prečo hodnota Bitcoinu tak strmhlavo padla na hodnoty z konca roka 2020, sme hľadali aj v rozhovore s odborníkom na kryptomeny Dávidom Stancelom.


Asi 7. novembra sme začali registrovať ďalší prudký pád kryptomeny Bitcoin z asi 21-tisíc eur na asi 15-tisíc. Je toto demotivujúce pre investorov, alebo nastala práve teraz príležitosť zainvestovať?

Tak ako tomu býva v kryptomenách, časť investorov sa vyplaší pri zvýšenej volatilite, avšak tí skúsenejší vedia, že tieto prepady sú skvelou príležitosťou na nákupy. Hlavne ak človek investuje v horizonte aspoň 3-5 rokov. V takom horizone si myslím, že je Bitcoin a Ethereum pomerne bezpečná investícia.

Globálny trh s kryptomenami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Nie je toto posledný klinec do rakvy kryptomien? Hlavne, keď sa už dozvedáme o správach ohľadom nechceného odcudzovania kryptomien, či presunu prostriedkov pri ich vlastných zakladateľoch.

Určite nie. Takýchto prípadov bolo v histórii kryptomien desiatky. Kryptomeny prežili aj horšie časy. Navyše, tak ako krach Lehman Brothers nemal nič s dolárom samotným, krach FTX nemá nič s Bitcoinom. Ten ostáva rovnako funkčný ako aj predtým, rovnako sa nezmenila ani jeho fundamentálna hodnota.

Kde majú investori do kryptomien hľadať dôveru v burzu? Nezačali kryptomeny práve ako virtuálne meny s filozofiou nezávislosti od "veľkých rýb"?

Kryptomeny ponúkajú možnosť byť slobodný a nezávislý od tretích strán ako sú burzy a podobne. Túto možnosť 98% ľudí s radosťou opakovane ignoruje. Propozícia kryptomien ostáva stále rovnaká. Množstvo ľudí, ktorí ich používajú v súlade s pôvodnou filozofiou je však marginálne. Z môjho pohľadu je to však prirodzené a neočakávam, že sa to bude moc meniť ani v budúcnosti. Preto si myslím, že aj naďalej bude v krypte veľa priestoru pre krypto banky, burzy a brokerov. Ako odvetvie však musíme zvýšiť transparentnosť inštitúcií. Podvodníci sú bohužiaľ všade. V bankách notoricky tiež, a napriek tomu ich ľudia používajú už desiatky rokov. 

V krypte je tiež niekoľko firiem, ktoré podnikajú zodpovedne a nehazardujú s klientskými aktívami, a transparentne preukazujú 100% rezervy. Bola by škoda aby pár podvodníkov zatienila zodpovedné firmy v tomto odvetví. My vo Fumbi sme napríklad tiež pravidelne auditovaný.

Bitcoin sa nielenže zotaví, ale dosiahne vyššie úrovne

Ak sa Bitcoin zotaví opäť na úroveň aspoň nejakých 30-tisíc eur, ako dlho to podľa vás potrvá?

Nepochybujem, že sa zotaví a myslím si, že sa dostane aj na oveľa vyššie úrovne. Ako to potrvá je otázne a bude to závisieť na mnoho faktoroch ako makroekonomická situácia, dĺžka a intenzita vojenských konfliktov vo svete, ale snáď stále ešte najviac na úrokových sadzbách nastavených FED-om.  

Je možné, že v tomto štádiu môže Bitcoin predbehnúť aj mena Ethereum či iná? 

Zatiaľ si nemyslím, že nejaká kryptomena je schopná ohroziť štatút Bitcoinu. Ethereum má úplne iné cieľe a hlavne technologické a aj monetárne rozdiely. Určite je investične zaujímavé, avšak neohrozuje Bitcoin na jeho ceste stať sa globálnym rezervným aktívom. 

Viac o téme: PádBurzaXTBBitcoinKryptomenyBlockchain SlovakiaTomáš VrankaDávid Stancel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu