Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Martin na bielom koni? Meteorológovia sa pozreli na to, koľkokrát skutočne aj nasnežilo! Krutá pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Elias Funez/The Union via AP)

BRATISLAVA – Tohtoročný 11. november snehové vločky nepriniesol a to aj napriek tomu, že deň, keď meniny oslavujú všetci Martinovia a Marošovia, si už celé generácie spájajú s povestným bielym koňom. Meteorológovia sa pozreli na to, ako je to v tento deň so snehovou nádielkou v praxi. Pravda je krutá.

Ako uviedli, ide u nás o jednu z najznámejších pranostík. Paradoxne však málo kedy vychádza. „Ani v roku 2022 11. november sneh na Slovensko nepriniesol. Takmer nikde na Slovensku teraz nie je snehová pokrývka a nikde ani nesnežilo. Trochu snehu je v týchto dňoch len v najvyšších polohách Tatier, prípadne v tatranských žľaboch. Na vrchole Lomnického štítu nám dnes ráno pozorovateľ hlásil 13 cm snehu,“ skonštatovali. Táto pranostika podľa nich hovorí skôr o priemernom prvom dni so snežením a nie so súvislou snehovou pokrývkou a platila viac v minulosti ako v súčasnosti.

Martin na bielom koni?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Snehu za posledné desiatky rokov na Martina veľa nebolo

Meteorológovia spracovali výskyt sneženia aj snehovej pokrývky pre deň 11.11. v období 1981 – 2015. Za snehovú pokrývku pritom počíta v tomto prípade aj nesúvislá snehová pokrývka a poprašok. Realita je taká, že štatistická pravdepodobnosť výskytu sneženia v percentách pre deň 11.11. je približne od 9 percent na nížinách do 43 percent v najvyšších polohách Tatier.

„Snehová pokrývka sa na Podunajskej nížine v období 1981 – 2015 nevyskytla ani raz. V najvyšších polohách Tatier sa vyskytla snehová pokrývka na Martina v každom roku. Absolútne najvyššia výška snehovej pokrývky, až 173 cm, bola v roku 2006 na Lomnickom štíte. Tento rekord platí od začiatku merania na tejto stanici. Na Martina 2006 pripadlo ďalších 8 cm a silné sneženie pokračovalo aj v nasledujúcich dňoch. Pre porovnanie, aktuálne k dnešnému dňu je na Lomnickom štíte 60 cm,“ vyplynulo z analýzy SHMÚ z roku 2016.

Najmenej prípadov so snežením na Martina bolo na juhu Podunajskej nížiny. „Na staniciach Hurbanovo a Ivanka pri Nitre sa sneženie vyskytlo v posledných 35 rokoch len 3 razy. Naposledy snežilo v Hurbanove v roku 2007, kedy spadol len 1 cm snehu, zatiaľ čo v Ivanke pri Nitre to bolo až 7 cm,“ uviedli.

Martin na bielom koni?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Pranostika s dlhou históriou

Najznámejšie pranostiky o Martinovi na bielom koni sú podľa meteorológov doložené ešte spred 130 rokov. „Daná pranostika je vyjadrením skutočnosti, že približne v danú dobu sa na jeseň objavuje prvé sneženie a týka sa to predovšetkým nížin na území Slovenska. Prvé sneženie aj v minulosti ľudia veľmi pozorne sledovali, a preto je zachytené aj v ľudovej múdrosti,“ vysvetlili.

Pranostika o bielom koni sa týka priemerného dátumu prvého sneženia v nízkych polohách, teda v nadmorských výškach približne 200 – 300 m n. m. „So stúpajúcou nadmorskou výškou sa priemerný dátum prvého dňa so snežením posúva do októbra. Martinský sneh nemá zvyčajne dlhé trvanie – obyčajne sa rýchlo topí, častokrát v ten istý deň, kedy spadol,“ dodali.

Viac o téme: MeteorológoviaSHMÚPranostikaMartin na bielom koni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu