Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Príslušníci polície sú na exponovaných miestach v Kútoch a Brodskom, tvrdí Roman Mikulec

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/KÚTY - Príslušníci Policajného zboru sú v súvislosti s nelegálnou migráciou na exponovaných miestach. Tri hliadky sú permanentne na železničnej stanici v Kútoch, tiež v stanovom mestečku v Kútoch či pri stanoch v Brodskom. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Dodal, že Ministerstvo vnútra SR pokračuje v aktivitách na slovensko-českom pohraničí v súvislosti s nelegálnou migráciou.

"V týchto oblastiach je zároveň zvýšený výkon služby nielen z dôvodu snahy o čo najväčší počet záchytov prevádzačov a cudzincov, ale najmä kontroly verejného poriadku a pokojného priebehu," povedal Mikulec. Ako doplnil, ministerstvo nadviazalo aj spoluprácu s mimovládnym sektorom. "Ministerstvo situáciu v súvislosti s nelegálnou migráciou dlhodobo a intenzívne rieši na niekoľkých úrovniach. Neoprávnene sa zdržiavajúci cudzinci sú ihneď po ich záchyte vybavovaní cudzineckou políciou, ktorá kontroluje v medzinárodných databázach, či už nepožiadali o azyl v inej krajine, alebo či pre Slovensko nepredstavujú bezpečnostnú hrozbu," uviedlo ministerstvo.

Od stredy sú otvorené hraničné priechody so susednými štátmi. Vrátiť sa však musíte do 48. hodín.
Zobraziť galériu (2)
Od stredy sú otvorené hraničné priechody so susednými štátmi. Vrátiť sa však musíte do 48. hodín.  (Zdroj: Maarty)

"Je dôležité zdôrazniť, že zo strany neoprávnene sa zdržiavajúcich cudzincov sme doteraz priestupok v rámci verejného poriadku nezaznamenali," uviedol policajný viceprezident Damián Imre. V rámci opatrení boli zabezpečené stany, v ktorých je prvých 40 lôžok, postupne sa plánuje ich počet navýšiť na 96. Od uplynulej stredy je tiež v Kútoch k dispozícii budova bývalej pošty s ďalšími priestormi na dočasné ubytovanie pre 24 ľudí.

Potrebné mechanizmy kontingenčného plánu, schváleného vládou pred dvoma týždňami, budú aplikovateľné aj na slovensko-českom pohraničí. Štát na zabezpečovanie niektorých doplnkových služieb víta spoluprácu s mimovládnym sektorom. "Migračný úrad zabezpečil v Kútoch arabsky hovoriacu osobu, ktorá je v prípade potreby mediátorom," doplnil riaditeľ migračného úradu Ján Orlovský.

Viac o téme: Polícia KútyBrodskéRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu