Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký úspech slovenského diplomata Miroslava Lajčáka: Japonsko mu udelí štátne vyznamenanie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA/TOKIO - Slovenskému diplomatovi Miroslavovi Lajčákovi bude v mene japonského cisára Naruhita udelené vyznamenanie Veľkostuha Rádu vychádzajúceho slnka za jeho prínos v prehlbovaní vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom. Oznámilo to vo štvrtok japonské veľvyslanectvo v Bratislava. Slávnostné odovzdávanie štátnych vyznamenaní sa uskutoční 9. novembra v Cisárskom paláci v Tokiu.

Lajčák pôsobil v rokoch 1994 - 1998 ako slovenský veľvyslanec v Japonsku, kde sa snažil o zviditeľnenie Slovenska. Ako uvádza japonské veľvyslanectvo v Bratislave, zohral významnú úlohu pri stimulácii parlamentných vzťahov a výmen medzi oboma krajinami. K posilneniu priateľských vzťahov prispel aj ako minister zahraničných vecí SR.

Priniesol na Slovensko návštevy vysokopostavených predstaviteľov Japonska

Jeho ministerské aktivity vyústili do množstva návštev vysokopostavených predstaviteľov Japonska v Slovenskej republike - napríklad návštevy japonskej princeznej Akišino alebo niekdajšieho premiéra Šinzóa Abeho, ktorá bola vôbec prvou návštevou japonského premiéra na Slovensku. Miroslav Lajčák v súčasnosti pôsobí ako osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a otázky západného Balkánu.

Rád vychádzajúceho slnka je japonské štátne vyznamenanie

Rád vychádzajúceho slnka je japonské štátne vyznamenanie založené v roku 1875. Udeľuje sa osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagáciu a podporu japonskej kultúry čí prínos v rôznych ďalších oblastiach napríklad rozvoja prosperity alebo ochrany životného prostredia. Nositeľmi tohto vyznamenania sú tiež zakladateľ univerzitných štúdií japonského jazyka v SR Štefan Pecho a František Šebej za aktivity súvisiace s jeho pôsobením v Národnej rade SR a v karate.

Viac o téme: úspechVyznamenanieJaponskoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu