Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku by mali ustanoviť limity a hodnoty znečisťujúcich látok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku by mali ustanoviť limity a hodnoty znečisťujúcich látok a termíny ich dosiahnutia. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR o kvalite ovzdušia.

"Cieľom je zabezpečiť monitorovanie a hodnotenie kvality ovzdušia vrátane depozície znečisťujúcich látok a poskytovať verejnosti informácie o kvalite ovzdušia," poukázal envirorezort. Je podľa neho potrebné znížiť znečistenie ovzdušia na takú úroveň, aby sa minimalizovali škodlivé účinky na zdravie ľudí.

Vyhláška má určiť metódy na hodnotenie kvality ovzdušia

Vyhláška má určiť kritické úrovne znečistenia ovzdušia na ochranu vegetácie, záväzok zníženia koncentrácie expozície PM2,5 a referenčné metódy na hodnotenie kvality ovzdušia. Stanoviť má aj ciele v kvalite údajov na hodnotenie kvality vonkajšieho ovzdušia a ciele spracovania výsledkov. Vyhláškou by sa mali stanoviť horné a dolné medze na hodnotenie úrovne znečistenia vonkajšieho ovzdušia vybranými znečisťujúcimi látkami.

Ďalej ide o určenie požiadaviek a kritérií na umiestňovanie vzorkovacích miest na stále meranie a na merania na vidieckych staniciach, informačných a výstražných prahov či podmienok na vydanie oznámení o smogovej situácii. Účinnosť navrhuje MŽP od 1. januára budúceho roka.

Viac o téme: LátkyZnečistenieOvzdušieLimityMinisterstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu