Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Voľby 2022: Smer-SD podporil v Banskej Bystrici Adriana Polónyho: Kritika Lunterovcov za premrhané milióny

Oficiálne ohlásenie kandidatúry poslanca mestského zastupiteľstva Daniela Karasa na post primátora mesta Banská Bystrica. Zobraziť galériu (3)
Oficiálne ohlásenie kandidatúry poslanca mestského zastupiteľstva Daniela Karasa na post primátora mesta Banská Bystrica. (Zdroj: FOTO TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - V jesenných komunálnych voľbách podporí strana Smer-SD kandidatúru Daniela Karasa na post primátora Banskej Bystrice. Na piatkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici zároveň potvrdili, že na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) podporí Smer-SD kandidáta Adriana Polónyho.

Daniel Karas je v súčasnosti banskobystrický mestský poslanec a do volebnej kampane ide s heslom schopný primátor, silné mesto. "Dozrel som stať sa primátorom, mám najlepšiu motiváciu pracovať pre Banskobystričanov a som odhodlaný riešiť problémy," podotkol s tým, že jeho volebný program sa skladá z viacerých pilierov. Súčasťou sú financie, dane a investície. "Primátor musí hľadať riešenie, ako priniesť peniaze do mesta bez toho, aby zvyšoval dane," zdôraznil. Pripomenul, že dôležité je tiež, aby mladí ľudia ostávali žiť v meste a našli v ňom uplatnenie.

Voľby 2022: Smer-SD podporil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že Banská Bystrica je to mesto, kde mala ľavica dlhodobo silné postavenie. Smer-SD to má podľa neho v Banskej Bystrici jednoduché, pretože má kandidátov, ktorých je radosť podporovať.

Predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrian Polóny svoju kandidatúru ohlásil s tým, že do volieb pôjde ako nezávislý. Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra. Volebná kampaň sa začala 10. júna a skončí sa 48 hodín predo dňom volieb.

Kritizoval Lunterovcov za spackanú autobusovú dopravu

Polóny kritizoval aj Jána Luntera ako župan BBSK so svojím synom Ondrejom Lunterom vytvorili nezmyselný a na vode postavený spor so SAD Zvolen a SAD Lučenec, pri ktorom sa snažili rôznymi spôsobmi napadnúť platnosť vzájomnej zmluvy. Po zastavení platieb za dopravu došla situácia až tak ďaleko, že v kraji prestali jazdiť autobusy.

„Vyzývam Ondreja Luntera, ktorý rozhodol o neprávoplatnom vypovedaní zmluvy dopravcovi, aby kraju vrátil 4,5 milióna eur, ktoré náš kraj už stáli právnici  za obhajobu jeho zlého rozhodnutia. Lunterovci boli opakovane upozornení na skutočnosť, že nekonajú v súlade s právom a O. Lunter sa dnes nemôže vyhovárať na to, že konal v dobrej viere. Preto je jeho povinnosťou za svoje vedomé chyby vo verejnej funkcii zaplatiť. Peniaze, ktoré kraju vráti, by sa mali okamžite použiť na dofinancovanie škôl a domovov sociálnych služieb v pôsobnosti kraja, ktoré zápasia s vysokými účtami za energie,“ povedal kandidát na predsedu BBSK Adrián Polóny s tým, že kraj si najal drahých právnikov, ktorí ich mali v tomto spore zastupovať. Účet za právne služby v spore, ktorý kraj aj tak nakoniec prehral, sa už vyšplhal až na 4,5 milióna eur.

 

Viac o téme: VoľbySmer-SDBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu