Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nad Slovenskom sme mohli pozorovať polárnu žiaru: Všetko zachytili webkamery! Ďalšie nebeské divadlo už o pár hodín

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: idokep.hu)

BRATISLAVA - Tak to sa len tak často nevidí. Nad Slovenskom bola v noci vidieť polárna žiara. Tá sa nad našim územím objavila v nočných hodinách vplyvom geomagnetickej búrky, ktorá zasiahla našu planétu. Obyvatelia Slovenska tak mohli zažiť nebeské divadlo na vlastnej koži. Ba čo viac, úžasnú scenériu sa podarili zachytiť aj na kamery!

Celé sa to udialo v stredu po pred 22:30. Kamery maďarského portálu Idökep nainštalované na rozhľadni sv. Štefana pri slovenských hraniciach zvlášnu žiaru na oblohe. Išlo o červenkasté záblesky polárnej žiary, ktorá u nás vznikla vďaka intenzívnej geomagnetickej búrke. Zábery z nebeského divadla zverejnil portál Meteo východ. 

Nad Slovenskom sme mohli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Meteo východ, idökep)
Nad Slovenskom sme mohli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Meteo východ, idökep)

Podľa portálu SpaceWeather bola geomagnetická búrka, ktorá zasiahla planétu Zem, len mierna, napriek tomu sme mohli pozorovať polárnu žiaru aj v našich končinách. Avšak, polárnu žiaru zrejme budeme môcť pozorovať aj túto noc. A to opäť vďaka geomagnetickej búrke, ktorá ale bude silnejšia, ako tá zo stredy. Kým tá dosahovala silu zhruba G2, nadchádzajúca môže mať silu až G3, podľa odborníkov sa však neočakávajú problémy s prenosom dát cez satelity. Očakáva sa, že by Zem mala zasiahnuť v noci alebo v skorých ranných hodinách. 

Viac o téme: Polárna žiaraSlovenskoGeomagnetická búrkaWebkameryPolárna žiara nad Slovenskom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu