Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kam na to tí ľudia chodia? Hororový HOAX z bojnickej nemocnice, vraj to tam bolo ako po výbuchu Černobyľu!

Desivá správa z bojnickej nemocnice bol hoax. Zobraziť galériu (2)
Desivá správa z bojnickej nemocnice bol hoax. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Gettyimages.com)

BOJNICE - Klamstvá, hoaxy a nepravdy. Aj tieto slová vystihujú to, čo sa niekedy deje v týchto dňoch na sociálnych sieťach a ľudia si už od dobroty vymýšľajú skutočne sci-fi príbehy, na ktoré upozorňuje aj polícia. Najnovšie tak urobila pri neuveriteľnom príbehu z bojnickej nemocnice, kde situáciu prirovnávali k situácii po výbuchu elektrárne Černobyľ z roku 1986! Nič z toho, samozrejme, nebola pravda.

archívne video

Bojnická nemocnica nemá dostatok respirátorov, ani ďalších ochranných pomôcok (Zdroj: TASR/Gabriela Stoklasová)

Historka sa začala šíriť príbehami na sociálnych sieťach ešte koncom júna a jej znenie bolo pre tých jednoduchších divákov zrejme viac uveriteľné, než aká bola reálna skutočnosť.

Na pôrodnickom oddelení bolo vraj ako po výbuchu Černobyľu

Mnohí si spomínajú ešte na minulý režim, kedy došlo k najväčšej jadrovej katastrofe v elektrárni Černobyľ. Radioaktivita tam je dodnes a spôsobila už mnohým rôzne deformácie či rakoviny v organizme. Práve tieto desivé spomienky zrejme podnietili autora júnového hoaxu napísať sci-fi historku z pôrodnického oddelenia v bojnickej nemocnici.

Nemocnica s poliklinikou NsP Prievidza v Bojniciach
Zobraziť galériu (2)
Nemocnica s poliklinikou NsP Prievidza v Bojniciach  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"U nás na novorodeneckom a gynekologickom oddelení v poslednej dobe čistá katastrofa ... ako po výbuchu Černobyľu. Predčasné pôrody ako na bežiacom páse (kedysi ojedinelé), vývojové vady, encefalus..." popisuje anonym údajný zážitok z nemocnice. Ten dokonca kritizuje, že sa akosi vyparil dotazník ohľadom očkovania a vraj sú preplnené aj kardio oddelenia.

Černobyľ? Od pravdy veľmi ďaleko, tvrdí polícia

Na túto "príhodu" sa pozreli aj z policajnej stránky Hoaxy a podvody, ktorá sa dlhodobo podobným výmyslom venuje a hodnotí ich vierohodnosť. "Hoaxeri si pred novou sezónou mädlia ruky, a keďže sme tu mali okolo Covidu už dlhšie ticho, znova nám napiekli šťavnatý dezinformačný koláč," uvádza stránka.

Táto stránka dokonca kontaktovala samotnú nemocnicu. "Primári gynekologicko-pôrodníckeho a interného oddelenia potvrdili, že nič abnormálne v dôsledku očkovania nezaznamenali. Každej jednej rodičky sa pýtajú, či a koľkokrát bola očkovaná, rovnako to, či ochorenie Covid-19 prekonala. Celý spis je zaznamenaný v lekárskej i sesterskej dokumentácii," potvrdila nemocnica polícii.

Klamstvá, ktoré boli v okamihu vyvrátené a výmysel v podobe kardiologické oddelenia, ktoré tam ani nie je

Podľa stránky sa tak žiadny "Černobyľ" nekoná. "V júni sa v nemocnici narodilo iba jedno dieťa s hydrocephalom, a to u neočkovanej rodičky zo sociálne slabšej skupiny, ktorá pravidelne nenavštevovala prenatálne poradne," vyvracajú klamstvá.

Polícia sa dokonca pozastavila aj nad tým, že autor hoaxu si dokonca vymyslel oddelenie, ktoré neexistuje. "Naši trolovia sa dokonca neštítili vymyslieť si nové oddelenie. Kardio nepraská vo švíkoch, keďže Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach ním ani nedisponuje. Na internom oddelení však neboli zaznamenané žiadne odchýlky a počet pacientov je štandardný ako po iné roky," doplnila stránka o vyvrácaní hoaxov.

Viac o téme: VýbuchNemocnicaPôrodnicaHoaxČernobyľBojnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu