Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ostré slová právnika na adresu Kolíkovej, ktorá odvolala predsedu OS: Najväčší škandál tejto vlády! Poznáme presné ODÔVODNENIE

Mária Kolíková Zobraziť galériu (4)
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti v piatok informovalo o náhlom odvolaní Roman Fitta z pozície predsedu Okresného súdu Bratislava III. Dôvodom má byť jeho manažérske pochybenie. List odoslaný samotným ministerstvom odhaľuje detaily. Krok ministerky Kolíkovej ostro skritizoval bývalý sudca Ústavného súdu, podľa ktorého ide o obrovský škandál.

Ministerka sudcovi vyčíta pochybenie v čase, keď príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizovali na súde úkony k zaisteniu spisu vrátane jeho utajovanej prílohy. "Odvolanie predsedu súdu nijako nesúvisí s právnou otázkou, či mal alebo nemal byť vydaný spis alebo jeho utajovaná príloha zo súdu. Pre moje rozhodnutie to nehralo žiadnu úlohu. Predsedu súdu odvolávam, pretože som presvedčená, že pochybil ako manažér súdu," ozrejmila. 

Súdna rada je podľa Kolíkovej kľúčový orgán pri tvorbe súdnej moci (archívne video)

Súdna rada je kľúčový orgán pri tvorbe súdnej moci, hovorí ministerka Kolíková (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ako hodnotia kroky ministerstva odborníci? 

Právnik a bývalý sudca Ústavného osúdu Ján Drgonec považuje odvolanie Fitta za doteraz najväčší škandál tejto vlády. "Táto vláda ešte takýto škandál nemala a do toho počítam aj Hegerovo dištancovanie sa od angažovania za politické potreby v Bruseli. Je to neskutočné, neuveriteľné, nehorázne," povedal v rozhovore pre Plusku

Ostré slová právnika na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odôvodnenie ministerstva

Topky majú k dispozícii list, v ktorom ministerstvo spravodlivosti oznámilo Fittovi, že odvoláva z jeho funkcie. "NAKA realizovala 25. a 26. apríla 2022 na Okresnom súde Bratislava III. úkony smerujúce k zaisteniu spisu vrátane jeho utajovanej prílohy. Zákonná sudkyňa ho 25. apríla odmietla vydať NAKA. Jej komunikácia s príslušníkom NAKA prebiehala sčasti aj za vašej aktívnej účasti, sudkyňa vás predstavila ako svojho kolegu. Vzájomná komunikácia bola konfliktná, išlo o hlasnú výmenu názorov. Považujem za neprijateľné, že ste v takejto vyhrotenej pozícii nelegitimovali svoju pozíciu predsedu Okresného súdu vo vzťahu k príslušníkom NAKA a nekonali z titulu orgánu riadenia súdu," píše sa v ňom. 

Ostré slová právnika na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Príslušníci NAKA sa na súd dostavili opätovne neskôr ešte v ten istý deň a mali so sebou už aj príkaz na prehliadku Okresného súdu. Kolíková ďalej Fittovi vyčíta, že sa nedostavil na súd napriek tomu, že vedel, že NAKA má príkaz na prehliadku súdu. Porušil tým podľa neho "povinnosť predsedu súdu vykonávať svoju funkciu svedomito a riadne a včas plniť povinnosti riadenia orgánu"

Na druhý deň NAKA zistila, že utajovaná príloha sa už na súde nenachádza preto bol spis Okresnému súdu Bratislava III. odňatý. "S poukazom na všetky uvedené skutočnosti zastávam názor, že ste ako predseda súdu v danej situácii komunikačne aj organizačne zlyhali. Vaše konanie v dňoch 25. a 26. apríla nebolo v súlade s povinnosťami predsedu súdu. Váš prístup k riešeniu danej veci je natoľko závažný, že vaše ďalšie zotrvanie vo funkcii predsedu OS považujem za vylúčené," uzatvára ministerka. 

Viac o téme: OdvolanieSudcaMária KolíkováRoman Fitt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu