Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vražda Kuciaka: Kočner hovorí o dôkazoch v jeho nevinu! Podľa neho sú nespochybniteľné

Začalo sa pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zobraziť galériu (11)
Začalo sa pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa opäť postaví Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Senát pod vedením Ruženy Sabovej bude znova prejednávať obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pojednávanie sledujeme ONLINE.

  • Na špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka
  • Právoplatný rozsudok si už vypočul vrah Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorý vraždu sprostredkoval
  • ŠTS odsúdil na 25 rokov aj Marčekovho bratranca Tomáša Szabóa
  • ŠTS uznal Kočnera a Zsuzsovú za nevinných, Najvyšší súd rozhodnutie zrušil a prípad vrátil do Pezinka
  • V prípade rozhoduje senát pod vedením Ruženy Sabovej
  • kauza je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov

 

13:10 Pojednávanie bolo prerušené. 

Obžalovaných v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka odvádzajú z pojednávania (Zdroj: Topky/ada)

13:04 Obhajcovia Zsuzsovej a Kočnera podávajú sťažnosť na rozhodnutie senátu. Rozhododvať bude Najvyšší súd. "Nejaví sa mi vhodné pokračovať," povedala Sabová.

13:02 Sabová hovorí, že senát preskúmal rozsudok Špecializovaného trestného súdu z decembra 2019, keď sa rozhodovalo o vine a treste Zoltána Andruskóa. Zároveň upozornila, že v prípade prípravy vrážd prokurátorov, Záleská rozhodovala už v decembri 2021 a námietky boli podané až teraz. 

Alena Zsuzsová prišla na pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka v parochni (Zdroj: Topky/ada)

12:45 Pojednávanie po porade senátu pokračuje. Rozhodoval o námietke obžalovaných voči účasti sudkyne Pamely Záleskej zo senátu. Predsedníčka Ružena Sabová po porade senátu vyhlásila, že Záleska nebude zo senátu vylúčená.

11:16 Senát vyhlásil prestávku za účelom porady. 

11:10 Slovo si zobral aj obžalovaný Kočner. Ten tvrdí, že má nespochybniteľné dôkazy o tom, že svedkovia pred súdom účelovo klamali. "Vtedy som to predpokladal, ale dnes to viem dokázať," povedal Kočner. 

11:01 Obhajkyňa Aleny Zsuzsovej Júlia Vestenická sa priprája k námietke Mareka Paru o sudkyni Pamele Záleskej. Ďalej tvrdí, že o spojení prípadov sa dozvedela z médií. Záleskú namietajú aj Dragić a Kracina.

11:00 Kočnerov obhajca vyhlásil, že jeho klient je nevinný a jeho nevinu preukazujú viaceré dôkazy. 

10:55 Advokát Marek Para, ktorý obhajuje Mariana Kočnera, namieta sudkyňu Pamelu Záleskú ako členku senátu. Dôvodom je aj to, že ako predsedníčka senátu rozhodovala o schválení dohody o vine a treste so Zoltánom Andruskóom.

10:53 Šufliarsky novinárom povedal, že dnes komunikuje iba s rodinou a správy s Kočnerom boli chybou. 

10:25 Počas hygienickej prestávke prišiel na pojednávanie aj bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Ten si mal s Kočnerom vymeniť vyše 400 správ. Ten je v prípade prípravy vrážd prokurátorov poškodený. 

Bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (11)
Bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky  (Zdroj: Topky.sk)

11:16 Hlavné pojednávanie je opäť prerušené.

10:30 

10:15 Tým, že obžalovaný Kočner a Zsuzsová nesúhlasili so zmenou senátu, teda konkrétne so sudkyňou Pamelou Záleskou, sa proces prejednáva od začiatku. 

10:00 Súd menuje, čo všetko má podľa Najvyššieho súdu doplniť do dokazovania. Ide napríklad o záznam z inteligentných hodiniek Aleny Zsuzsovej, ale má sa hlbšie zaoberať aj sledovaním Jána Kuciaka, či stránkou Na pranieri. 

Tú založil Kočner na to, aby zosmiešňoval novinárov. Spravoval mu ju jeho vtedajší spolupracovník a kamarát Peter Tóth. Bývalý SIS-kár teraz svedčí proti Kočnerovi. 

09:55 Sabová oboznamuje s rozhodnutím Najvyššieho súdu, ktorý vrátil prípad vraždy Kuciaka na Špecializovaný trestný súd. Úlohou súdu bude medzi inými aj vyhodnotiť dôkaz z prvej komunikácie medzi obžalovanou Zsuzsovou a Kočnerom. Najvyšší súd Sabovej senátu vyčítal, že pri hodnotení dôkazov, nebola použitá "elementárna logika". 

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu prvostupňový súd pri rozhodovovaní viackrát pochybil. Odvolací súd skonžatoval, že Špecializovaný trestný súd v oslobodzujúcej časti nezistil náležite skutkový stav, nevyrovnal sa so všetkými okolnosťami prípadu, svoje rozhodnutie neodôvodnil s prehľadom a zrozumiteľne, nevykonal všetky dôkazy a tie, ktoré vykonal, hodnotil v rozpore s Trestným poriadkom, teda ich hodnotil izolovane, a nie v súvislosti s inými dôkazmi. Z toho podľa Najvyššieho súdu senát Ruženy Sabovej vyvodil "nesprávny právny záver rezultujúci do oslobodzujúceho rozsudku"

09:50 Pozrite si fotogalériu zo začiatku procesu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. 

Galéria: Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

09:45 Predsedníčka senátu oznámila, že nepovoľuje živý prenos z pojednávania. Na pojednávaní nie je prítomný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ani generálny prokurátor Maroš Žilinka. Obaja sú v prípade plánovania vrážd prokurátorov poškodení. 

09:33 Kočner a Zsuzsová sedia vpredu, medzi nimi sú kukláči. Za obžalovanými sedia ich obhajcovia. Vo vedľajšie lavici sú ďalší obžalovaní a za nimi ich obhajcovia. Oproti obžalovaným sedia prokurátori a právni zástupcovia Kuciakovcov a Kušnírovcov.

Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:27 Predsedníčka senátu Ružena Sabová skonštatovala, že obžalovaný Kočner má námietku voči zloženiu senátu. Rovnako aj obžalovaná Zsuszová. 

Obžalovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (11)
Obžalovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)
Obžalovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (11)
Obžalovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

09:26 Prípad sa prejednáva v malej pojednávačke, nie v Justičnej akadémii, ako to bolo v minulosti. Novinári tak musia sedieť v inej miestnosti a prenos majú zabezpečený len cez obrazovku.

09:25 Prítomné sú aj rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Čakáme spravodlivosť," povedala pred pojednávaním Zlatica Kušnírová s tým, že advokáti ich upozornili, že prípad môže trvať aj rok. 

Na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prišila Zlatica Kušnírová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:05 Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú priviedla na pojednávanie eskorta. Kočner je už právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek. 

09:00 Začalo sa pojednávanie. V senáte je predsedníčka Ružena Sabová a ďalšími členmi senátu sú Pamela Záleská a Rastislav Stieranka.

08:43 Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Aleny Zsuzsovej uplynuli štyri roky a prípad sa bude v Pezinku prejednávať od začiatku.

08:10 Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku priviezli Alenu Zsuzsovú aj Mariana Kočnera. Okrem nich sa pred senát Ruženy Sabovej postaví aj Tomáš Szabó, Darko Dragič a Dušan Kracina. Vražda Kuciaka je spojená aj s prípadom plánovania vrážd prokurátorov. 

Rozhodovať bude senát sudkyne Ruženy Sabovej s prísediacimi Rastislavom Stierankom a Pamelou Záleskou. Pôvodný člen senátu Milan Cisárik sa vylúčil. "Svoje vylúčenie odôvodnil tým, že sa ako prokurátor zúčastnil na výsluchu obvinenej A. Zs. v prípravnom konaní v roku 2020," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Prípad bude spojený aj s kauzou plánovania vraždy prokurátorov.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude ŠTS opäť rozhodovať o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné tresty. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (11)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (11)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: TASR)

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelil v ich dome vo Veľkej Mači Miroslav Marček. Stalo sa tak pred štyrmi rokmi 21. februára 2018. Marček strelil Kušnírovú do hlavy a Kuciaka dvakrát do hrube. Odsúdený Marček pôvodne vypovedal, že Kuciaka mali uniesť a jeho telo sa nemalo nikdy nájsť.

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (11)
Tomáš Szabó  (Zdroj: TASR)

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (11)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Podľa obžaloby si mal vraždu objednať Marian Kočner, o ktorom Kuciak písal. Urobiť tak mal cez Alenu Zsuzsovú, ktorú používal aj ako volavku na vplyvných mužov. Zsuzsová zase oslovila Zoltána Andruskóa, ktorý sa ako prvý k skutku priznal. Andruskó na vraždu najal Marček a jeho bratranca Tomáša Szabóa. Szabó mal Marčeka priviezť do Veľkej Mače. Špecializovaný trestný súd ho neprávoplatne odsúdil na 25 rokov väzenia. Szabó však tvrdí, že je nevinný. Najvyšší súd mu vinu potvrdil. 

Viac o téme: VraždaSúd Martina KušnírováAlena ZsuszováTomáš SzabóMarian KočnerJán Kucika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu