Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Autodopravcovia spojili sily a APELUJÚ na vládu: Chceme benzín za ceny ako v Poľsku! Ak nie, zaplatia to občania

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Opatrenia, ktoré naši susedia prijali v snahe pomôcť svojim občanom v čase rastúcich cien, narobili na Slovensku poriadny rozruch. Tí, ktorí bývajú v pohraničí, sa húfne rozbehli tankovať lacnejší benzín a naftu za hranice. Zo slov našich vládnych predstaviteľov totiž vyplýva, že podobné kroky tak skoro u nás neuvidíme. Autodopravcovia a poľnohospodári sa však na kompetentných rozhodli zatlačiť.

Únia dopravcov Slovenska s podporou Iniciatíva poľnohospodárov Slovenska a Asociácia Žltý Anjel Asistance24 žiadajú vládu, aby si s nimi sadla za rokovací stôl s cieľom upraviť ceny pohonných hmôt rovnako, ako sa to stalo v Poľsku a Maďarsku.

Pripravujú tiež protest, ktorý sa má konať 14. februára od 11. do 13. hodiny na parkovisku čerpacej stanice Slovnaft na Zlatých Pieskoch v Bratislave. Následne sa kolóna presunie na Rožňavskú ulicu, kde plánuje zotrvať dovtedy, kým s nimi nebude komunikovať niekto z vlády. "Únia autodopravcov Slovenska vyzýva k rokovaciemu stolu predsedu tejto vlády s tým, že nakoľko máme na Slovensku vysokú cenu nafty, chceme, aby sa dostala na úroveň Poľska a Maďarska, pretože túto situáciu, ktorá teraz momentálne nastala, zaplatí občan. Ten chlieb nebude stáť 1,50 ale 2 eurá," odkázal šéf Únie autodopravcov Stanislav Skala.

Autodopravcovia spojili sily a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Podpredseda iniciatívy poľnohospodárov Jaroslav Szabo sa zasa pýta, dokedy ešte majú čakať. "My sme svoje splnili. Aj preto ste dostali možnosť vládnuť tejto krajine, ale vy, hlavne víťaz volieb, už dva roky neplníte najdôležitejšie predvolebné sľuby," uviedol s tým, že oni predsa nie sú nepriatelia, ktorým sa treba pomstiť a predstaviteľom vlády odkázal, že ich každodenné koaličné hádky nezaujímajú. Pripomenuli aj roky 2018 a 2019, kedy sa z ich iniciatívy konalo niekoľko protestov. Podporu pripravovanému štrajku vyslovil aj šéf asociácie Žltý anjel Marián Ürge.

Autodopravcovia spojili sily a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dopravný servis Orava)

Poľská vláda pred nedávnom rozhodla o znížení DPH na pohonné hmoty z 23 na 8 percent. Zmena začala platiť od 1. februára, čo využili húfne aj Slováci, najmä tí, ktorí žijú v poľskom pohraničí. U našich severných susedov sa totiž tankovalo o čosi lacnejšie už aj predtým, po znížená dph-čky je však rozdiel markantný a pokiaľ tankujete plnú nádrž, na vašej peňaženke sa to citeľne prejaví. Liter benzínu vás v Poľsku totiž vyjde približne 5,21 poľských zlotých, čo je v prepočte 1,14 eura. Za liter nafty zaplatíte o niečo viac, 5,24 zlotých, v prepočte na eurá je to ale takmer rovnako ako pri benzíne. LPG vás vyjde v Poľku na 2,76 zlotých, teda 60 centov. Pre porovnanie na Slovensku aktuálne stojí liter benzínu v priemere 1,46 eura a liter nafty vás vyjde na 1,10 eura. Za LPG si u nás zaplatíte v priemere vyše 70 centov.

archívne video

V prípade ministerky spravodlivosti Kolíkovej treba upraviť koaličnú zmluvu, dohodla sa na tom koaličná rada, uviedol Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maďarská vláda zasa v súvislosti so zvyšujúcou sa cenou pohonných hmôt ešte koncom minulého roka rozhodla o zastropovaní maximálnej ceny na úroveň 480 forintov za liter. Oproti dovtedy platným cenám tak išlo o zníženie, keďže nafta aj benzín vtedy stáli cez 500 forintov za liter.

 

 

Viac o téme: NaftaBenzínVládaPohonné hmotyIniciatíva poľnohospodárovÚnia autodopravcov SlovenskaAsociácia Žltý Anjel Asistance24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu