Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prípad smrti Lučanského ešte zďaleka nie je vyšetrený: V Prešove robili ďalšiu rekonštrukciu, prišiel aj Žilinka!

Dnes v Prešove vykonávajú rekonštrukciu prípadu po ktorom došlo k úmrtiu Lučanského. Zobraziť galériu (3)
Dnes v Prešove vykonávajú rekonštrukciu prípadu po ktorom došlo k úmrtiu Lučanského. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR – Martin Baumann)

PREŠOV - Už je to rok od úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý po umiestnení do väzby bol o niekoľko týždňov nájdený mŕtvy vo vlastnej cele. Okolnosti tohto úmrtia aj udalosti, ktoré tomuto činu predchádzali sú vo verejnosti často predmetom širokých debát a prípad nie je ešte ani zďaleka uzavretý. Práve v týchto hodinách prebieha v prešovskom Ústave na výkon väzby ďalšia rekonštrukcia celého prípadu. Na miesto dokonca prišiel aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

archívne video

Roman Mikulec o stretnutí s Lučanským: Nepodnikol som žiadne kroky, nevnímal som to ako reálnu vec (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel )

Jedna komisia už okolnosti skúmala

Lučanský prišiel o život ešte koncom roka 2020 po tom, ako sa mal v spomínanom Ústave na výkon trestu pokúsiť o samovraždu. Do väzby ho dostali obvinenia z korupcie. Po smrti Lučanského bola dokonca zriadená nezávislá komisia, aby preskúmala okolnosti, ktoré viedli k tomuto činu. Jej súčasťou boli aj politici z parlamentu. 

Komisia nakoniec pochybnosti nezistila, vyšetrovanie však prebieha ďalej

Komisia vtedy nakoniec nezistila žiadne skutočnosti, ktoré by spochybňovali oficiálnu verziu. Tou je tá, že za úmrtím Lučanského bol jeho pokus o samovraždu. Prípad však zďaleka nie je uzavretý a potvrdil to aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa dnes zúčastnil opätovnej rekonštrukcie celého prípadu v Prešove.

"Účelom rekonštrukcie je na mieste samom, na základe skutočností zistených v priebehu rozsiahleho dokazovania zo svedeckých výpovedí, listinných a vecných dôkazov či početných znaleckých posudkov, získať čo najpresnejšiu predstavu a ucelený obraz o priebehu udalostí a jej čiastkových faktoch vo všetkých súvislostiach," vysvetľuje Žilinka.

Žilinka sa však obáva, že otázka prečo došlo k tejto tragédii zostane zrejme už navždy nezodpovedaná.

Prípad smrti Lučanského ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Žilinku v iniciatíve podporuje aj exministerka Saková z Hlasu

K iniciatíve Žilinku sa pridala opozícia. "Dnes začala rekonštrukcia udalostí  v Prešovskej väznici zo dňa, kedy tragicky zahynul generál Lučanský. Považujem to za jeden z dôležitých krokov GP k tomu, aby táto tragická udalosť bola prešetrená podľa platných zákonov SR, nie vyšetrovaná nejakou pseudokomisiou vytvorenou na podnet ministerky spravodlivosti bez akýchkoľvek právomocí s jediným jedným cieľom zakryť jej prešľapy a za každú cenu sa udržať na ministerskej stoličke," uviedla podpredsedníčka strany Hlas Denisa Saková. 

Prípad smrti Lučanského ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: RekonštrukciaVäznicaSamovraždaPrešovMaroš ŽilinkaMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu