Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Noc bola mrazivá, na Orave meteorológovia zaznamenali takmer -16 stupňov Celzia

Sobota je piatym výročím mimoriadne studeného rána z roku 2017, keď na väčšine územia namerali -14 až -30 stupňov. Zobraziť galériu (5)
Sobota je piatym výročím mimoriadne studeného rána z roku 2017, keď na väčšine územia namerali -14 až -30 stupňov. (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

BRATISLAVA - V polohách do 1000 metrov nad morom klesla do sobotňajšieho rána teplota vzduchu na -7 až -13 stupňov Celzia, najchladnejšie v tomto pásme bolo v obci Novoť na Orave, kde namerali -15,9 stupňa. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia vysvetľujú, že za poklesom teploty bol chladný vzduch v spojení so slabým vetrom alebo bezvetrím a bezoblačnosťou. "Na niektorých miestach bolo sobotňajšie minimum zatiaľ mínusovým rekordom aktuálnej zimy v danej lokalite - napríklad Biely Kostol pri Trnave, kde namerali -8,9 stupňa," dodali.

Noc bola mrazivá, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Pripomenuli tiež, že sobota je piatym výročím mimoriadne studeného rána z roku 2017, keď na väčšine územia namerali -14 až -30 stupňov. Ešte výraznejší mráz zaznamenali 8. januára 2017 na Orave, napríklad v Oravskej Lesnej (-35,5 stupňa), ale aj v Dudinciach na juhu Slovenska, kde teplota klesla na -30,3 stupňa pod nulou.

Noc bola mrazivá, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Noc bola mrazivá, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Situácia sa v noci zopakuje, SHMÚ vydal výstrahy

V niektorých okresoch na severnom a strednom Slovensku môže teplota v noci zo soboty na nedeľu (9. 1.) klesnúť na mínus 15 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami vydali meteorológovia pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Rožňava od 3.00 h do 8.00 h. Meteorológovia poznamenali, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Noc bola mrazivá, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okrese Michalovce pretrváva hrozba z topiaceho sa snehu a dažďa. SHMÚ preto vydal hydrologickú výstrahu druhého stupňa. "V dôsledku spadnutých zrážok, topenia snehovej pokrývky na území západnej Ukrajiny očakávame ešte vzostup vodnej hladiny na toku Latorica na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," dodali meteorológovia.

Viac o téme: RekordyPočasieMrazySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu