Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci z Dát bez pátosu: Návrat ku covid automatu? Musíme ale niektoré veci zmeniť

Odborníci by si vedeli predstaviť návrat ku covid automatu. Zobraziť galériu (6)
Odborníci by si vedeli predstaviť návrat ku covid automatu. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - Aj keď Slovensko práve v týchto dňoch dostalo pomerne nepríjemné správy (a to aj o očakávanom výskyte variantu Omikron) v prípade pandémie koronavírusu by chceli aspoň analytici do tohto pesimistického radu noviniek vniesť aj niekoľko pozitívnych správ. Postarali sa o to Dáta bez pátosu, ktoré v týchto dňoch počítajú, ako u nás prebiehal variant Delta a čo sú ich pozitívne myšlienky či nesmelé návrhy. V hre je aj návrat ku covid automatu.

archívne video

Rezort zdravotníctva so samosprávami spúšťa týždennú kampaň Darujme si Vianoce, výhody budú len pre očkovaných a prekonaných (Zdroj: Topky/Maarty)

Matematici zverejnili predbežné grafy ohľadom: posudzovanie stavu Delta pandémie vo svetle aj iných, dostupných informácií, prípravu prípadných alternatív opatrení alebo ich zmien, rozhodnutia, ktoré ovplyvnia naše životy 10 dní pred Vianocami, počas Vianoc, do Silvestra a do Troch kráľov.

Nesmelé návrhy

Dáta bez pátosu preto prichádzajú s dvoma "nesmelými návrhmi". "Rozhodovať len na týždeň dopredu a opäť sa k hodnoteniu situácie o týždeň (19.12.) vrátiť, lebo môžu nastať zvraty a lebo Omicron," popisujú prvý návrh.

"Dať opraty riadenia pandémie naspäť do rúk covid automatu, z ktorého sme ušli po prekročení hranice 3200 pacientov v nemocniciach pred 3 týždňami. Pri trende poklesu počtu pacientov a pri splnení nutnej podmienky poklesu počtu pacientov pod 3000 by návrat ku covid automatu bol racionálnym krokom," popisujú matematici druhý návrh.

Odborníci z Dát bez
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Je potrebné splniť niekoľko podmienok

Jedným dychom však upozorňujú, že na splnenie spomínaných návrhov bude potrebné splniť tri podmienky:

1) Pokles pacientov aspoň pod 3000
2) Pokles ventilovaných pacientov pod 250
3) Pokles JIS3 - highflow kyslík pacientov a UPV pod 500

"Nie sme to my, kto by mal hodnoty parametrov nastavovať, ale dávame na stôl tak parametre ako aj ich hodnoty do diskusie," doplnili.

Odborníci z Dát bez
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Zhodnotenie aktuálnej situácie pred Vianocami, dobré správy

Analytici si pochopiteľne zobrali priestor aj na zanalyzovanie terajšieho stavu pred najväčšími sviatkami roku. "Nevieme vypočítať parameter R, ale všetky krajiny ho vypočítané majú a aj jeho predikciu. Určite je pod hodnotou 1, indikuje to pokles incidencie a publikovanie jeho hodnoty by bolo užitočné. Všetky okresy okrem dvoch sú oproti minulému týždňu v poklese 7D incidencie na 100 tisíc obyvateľov - PCR. Niektoré poklesy sú významné, trvalé a stabilné," hovoria o pozitívnych správach experti na čísla.

Mnohé okresy sa navyše podľa nich blížia ku hranici 500, kedy začína podľa covid automatu pásmo bordovej. "Vzhľadom na tieto pozorovania môže byť ústup delty relatívne rýchly, krivka dole strmá, za "krajinu" stabilná a čísla čoskoro nízke = pokojné Vianoce pre obyvateľov," predpokladajú pozitívny vývoj analytici.

Hospitalizácie sú iný príbeh

Samostatnou kapitolou sú však podľa Dát bez pátosu samotné hospitalizácie, ktoré sú dnes stále len o 250 nižšie ako maximum pred týždňom. "Tento najdôležitejší a kritický parameter bude klesať pomalšie a rozhodujúci bude budúci týždeň. Stále máme 250 výjazdov denne a pacientov do nemocníc vozia a oni končia aj v ťažkom stave na ventilátoroch a na JISke. Pre krajinu, zdravotníkov, nemocnice je to veľmi ťažké obdobie," obávajú sa experti.

Odborníci z Dát bez
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP)

Viac o téme: KoronavírusDáta bez pátosuDobré správy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu