Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme sa zomknúť, tvrdí Čaputová

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Zdroj: TASR / Ladislav Vallach)

BRATISLAVA - Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Povedala to v pondelok prezidentka SR Zuzana Čaputová na summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

Čaputová ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. "Očkovanie považujeme za jedinú a najlepšiu stratégiu (ako) predchádzať vážnym ochoreniam," zdôraznila. 

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme sa zomknúť, poznamenala Čaputová (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

K otázke bezpečnostnej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach Čaputová povedala, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné. Oznámila, že  Česko, Maďarsko i Slovensko vyjadrili Poľsku solidaritu a ponúkli v prípade potreby pomoc. "Hovoríme o ochrane spoločných hraníc v rámci Európskej únie, hovoríme o ochrane hraníc v rámci Severoatlantickej aliancie," dodala Čaputová.

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DUNA/MTI / Noemi Bruzak)

Prezidenti hovorili aj o klimatickej kríze

Prezidenti hovorili aj o prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou, o klimatickej kríze, o hospodárskych výzvach krajín tohto zoskupenia aj z globálneho hľadiska, ale aj o šíriacich sa dezinformáciách a polarizácii spoločností. 

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam s prezidentom Poľska Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou pripojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DUNA/MTI / Noemi Bruzak)

Sledujeme diskusie v rámci EÚ v otázke právneho štátu

Slovensko sleduje diskusiu v rámci Európskej únie týkajúcu sa otázok právneho štátu, reagovala prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok na novinársku otázku týkajúcu sa stavu právneho štátu v Poľsku a Maďarsku. Jej slová zazneli na tlačovej konferencii po budapeštianskom summite prezidentov Vyšehradskej štvorky. 

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Noemi Bruzak)

"Vďaka dobrým vzájomným vzťahom a otvorenému dialógu môžeme hovoriť aj o témach, na ktoré nemáme jednotný názor. Hovorila som dnes aj o téme právneho štátu. Rešpektujeme vnútropolitický vývoj v jednotlivých krajinách, zároveň sledujeme dialóg v otázke právneho štátu v rámci EÚ, ako aj medzi jednotlivými inštitúciami a členským štátmi," konštatovala. Viesť dialóg na akúkoľvek tému je podľa jej slov absolútne legitímne; súčasne je ale potrebné, aby neboli spochybňované základné hodnoty a základné právne rámce, na ktorých je EÚ postavená.

Čelíme mnohým krízam, potrebujeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Noemi Bruzak)

Čaputová opakovane zdôraznila nutnosť jednoty a silnej EÚ, podľa jej slov obzvlášť v časoch, keď Európa čelí mnohým krízam. Na otázku zareagoval aj maďarský prezident János Áder, ktorý podčiarkol, že v tejto otázke nie je potrebné žiadne spoločné vystupovanie, pretože podľa jeho slov žiadne problémy nie sú v Poľsku, a ani v Maďarsku. Summitu sa zúčastnil aj poľský prezident Andrzej Duda, kým prezident Českej republiky Miloš Zeman sa do diskusie vzhľadom na svoj zdravotný stav zapojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.

Viac o téme: KrízaV4Zuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu