Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Na tretiu vlnu sa pripravujeme, tvrdí ministerstvo zdravotníctva: Hlas si myslí niečo iné

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa priebežne pripravuje na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. Informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva.

Poukázala na to, že očkovať sa možno vo vakcinačných centrách v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, ďalej mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov. MZ pracuje na zintenzívnení komunikačnej kampane k vakcinácii. V spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR riešia zefektívnenie trasovania kontaktov, sekvenáciu pozitívnych vzoriek či monitoring odpadových vôd.

Rezort zdravotníctva tiež monitoruje stav zásob liekov na ochorenie COVID-19 v distribučných spoločnostiach, ako aj v zdravotníckych zariadeniach. "Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5000 balení tohto lieku bamlanivimab, aktuálne bol podaný v nemocniciach 25 pacientom," doplnila hovorkyňa.

Pacienti s ochorením COVID-19 majú dostupné registrované, tak aj neregistrované lieky, respektíve lieky v neregistrovanej indikácii. Na základe vydaných povolení MZ SR sú dostupné lieky s obsahom účinných látok tocilizumab, baricitinib, azoximer bromide, bamlanivimab, inosin pranobex a favipiravir a iné. Odborníci budú ešte diskutovať o ich následnom používaní. Lieky s obsahom účinných látok tocilizumab, baricitinib, bamlanivimab sú primárne určené na použitie v zdravotníckych zariadeniach.

MZ dodalo, že ihneď po tom, čo sa sfinalizujú procesy spoločného verejného obstarávania monoklonálnych protilátok na strane Európskej komisie a rezortu zdravotníctva, mohli by byť pre členské štáty Európskej únie čoskoro dostupné kombinácie liečiv bamlanivimab a etesevimab, kasirivimab a imdevimab.

Mimoparlamentný Hlas kritizuje vládu za slabú prípravu na tretiu vlnu pandémie

Nezaradený poslanec Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD kritizuje slabú prípravu vlády na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19. Na stredajšej tlačovej konferencii poukázal na potrebu ochrany hraníc, zabezpečenie trasovania, liekov či podpory pre nemocnice a ambulancie. Problémy vidí aj pri očkovaní. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa na ďalšiu vlnu pandémie pripravuje. Nemocnice sú podľa rezortu pripravené prijať pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa aj na zvýšení zaočkovanosti.

Vláda podľa Rašiho podcenila očkovanie. „Hlavným dôvodom je stále problém s fyzickou dostupnosťou vakcíny, ale aj nízkou dôverou vo vakcináciu a vo vládu,“ myslí si poslanec. Prijatú novelu zákona, ktorá umožňuje Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri prijímaní pandemických opatrení prihliadať na COVID preukazy, považuje za dôkaz, že vláda rezignovala na komunikáciu s občanmi, preto pristúpila k donúteniu a diskriminácii. Podotkol, že aj financie na kampaň už sú, no nevidieť ju.

Tlačová konferencia Hlasu-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Raši považuje za zásadnú chybu, že sa netreba registrovať po každej návšteve zo zahraničia. Na druhej strane kritizuje kontrolu pendlerov. Zaujíma ho aj to, ako sa bude kontrolovať dodržiavanie karantény a ako boli posilnené kapacity na trasovanie. Pri nemocničnej a ambulantnej liečbe mu chýba pandemický plán vychádzajúci zo skúsenosti z predošlého obdobia, ale aj jasná testovacia stratégia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že sa na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu priebežne pripravuje. Ako informovalo v stredu, nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva. Rieši tiež zefektívnenie trasovania kontaktov, sekvenáciu pozitívnych vzoriek či monitoring odpadových vôd. Rezort zdravotníctva tiež monitoruje stav zásob liekov.

Tlačová konferencia Hlasu-SD.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Poslanec SaS Roman Foltin odmieta vyjadrenia Hlasu o nedostupnosti vakcíny. Predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho obvinil z toho, že sa na nedôvere k očkovaniu priamo podieľa. "Vy neviete, čo chcete. Vy ste sa chceli zapáčiť davu protestujúcich pred parlamentom, ale dav vás vypískal a označili za zradcu. Ste obyčajný populista a spochybňovač vakcín, tak, prosím, nekritizujte vládu za slabú očkovanosť," skonštatoval na sociálnej sieti.

KORONAVÍRUS Na tretiu vlnu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerstvo zdravotníctva prosí, aby z pandémie nerobili politickú tému

„Prosíme opozíciu, aby z pandémie COVID-19 nerobila politickú tému a nezneisťovala verejnosť zavádzajúcimi vyjadreniami, ale ak jej ide skutočne o ľudí žijúcich na Slovensku, aby práve naopak – pridala ruku k dielu a konštruktívnymi vyjadreniami pomohla vyviesť Slovensko z pandémie. Odborníci na ministerstve zdravotníctve , Úrade verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva tvrdo pracujú na tom, aby ochránili zdravie a životy ľudí. V porovnaní s minulým rokom už vieme v predstihu nastavovať kroky a opatrenia – máme pripravený pre prípad potreby lôžkový fond v nemocniciach, ktorý vieme veľmi rýchlo reprofilizovať, v oblasti liekov sme v aktívnej komunikácii s distribučnými firmami a nemocnicami, aktívne motivujeme ľudí na očkovanie – očkuje sa vo vakcinačných centrách, prostredníctvom mobilných očkovacích tímov, vo firmách, ale aj v ambulanciách lekárov. Ďakujeme tiež samosprávnym krajom za aktívnu spoluprácu v očkovaní.“ odkazuje Eliašová. 

Viac o téme: PrípravaMinister zdravotníctvaVladimír LengvarskýTretia vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu