Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Šeliga sa chystá na Mikulca: Po protestoch žiada vysvetlenie, demonštranti obkľúčili osobnosti novembra

Šeliga bude kvôli protestom interpelovať Mikulca. Zobraziť galériu (2)
Šeliga bude kvôli protestom interpelovať Mikulca. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar, TASR - Pavol Zachar, Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Roman Mikulec bude čeliť interpelácii, no nie od opozície, ako by sa dalo predpokladať, ale od koaličného podpredsedu parlamentu zo Za ľudí Juraja Šeligu. Sú za tým utorkové protesty v Bratislave. Demonštranti totiž mali obkľúčiť známe osobnosti novembra 1989 Fedora Gála a Petra Zajaca, pričom polícia podľa Šeligu nezakročila.

Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky bude interpelovať ministra vnútra Romana Mikulca a to v súvislosti s včerajším nekonaním príslušníkov policajného zboru SR, ktorí nezasiahli pri tom, ako demonštranti na nezákonnej demonštrácii pľuli a vulgárne nadávali lídrom Novembra 1989 Petrovi Zajacovi a Fedorovi Gálovi.

"Odsudzujem konanie protestujúcich, ktorí včera v Bratislave obkľúčili a vulgárne nadávali a opľúvali disidentov a lídrom Novembra 1989 - Fedora Gála a Petra Zajaca," začal Šeliga. "To, čo sa stalo včera považujem za prejav úbohosti a nenávisti, ktorú hlboko odsudzujem. Miesto vďaky za slobodu sa im dostalo urážok, mrzí ma, že toto museli zažiť aj 31 rokov od Nežnej revolúcie," pokračuje Šeliga.

Šeliga sa chystá na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Hliadka na mieste vraj nezakročila

Šeliga nenachádza pozitívneho slova, pokiaľ ide o možnosť policajných zákrokov počas utorka. "Podľa medializovaných informácií bola na mieste policajná hliadka - nerozumiem, prečo nezasiahla. Je to nepochopiteľné. V tejto súvislosti budem interpelovať ministra vnútra Romana Mikulca, od ktorého budem chcieť vysvetlenie celej situácie a konania policajtov. Aj takéto činy nám ukazujú, ako veľmi dôležité je vzdelanie o našich vlastných dejinách a význame disidentov a hrdinov Novembra 1989 v nich," uvádza podpredseda Šeliga.

Na interpelačnú iniciatívu Juraja Šeligu sme zisťovali reakciu aj na ministerstve vnútra. "Pán podpredseda parlamentu Juraj Šeliga má na interpeláciu plné právo a ja mu so všetkou úctou jeho otázky zodpoviem. Ako každého slušného občana, aj mňa tento incident mrzí a stotožňujem sa s názorom pána Šeligu, že to bol prejav úbohosti a nenávisti. Som presvedčený, že by sa takéto veci stávať nemali a ľudia by mali mať v dnešných ťažkých časoch porozumenia viac, ako kedykoľvek predtým. Napokon za slobodu a demokraciu sme v 89. roku nebojovali, na to, aby sme dali neskôr priestor chaosu a agresii. Bohužiaľ, pred samotnými protestami sme ľudí vyzvali, aby zvážili účasť na tomto podujatí vzhľadom na informácie o plánovaných násilnostiach. O spomínaný incident sa zaujímam," povedal pre Topky minister vnútra Roman Mikulec.

Viac o téme: ProtestyPeter ZajacFedor GálRoman MikulecJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu