Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký dovolenkový PRIESKUM: Slováci plánujú vo veľkom, destináciu mnohí menia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dovolenkové plány Slovákov zásadne zmenila koronakríza. Ovplyvnila ich zdravotná situácia, ale aj obmedzené rozpočty. Na dovolenku sa však tento rok chystá rekordný počet Slovákov. Mnohí z nich zmenili svoju cieľovú destináciu, získať tak môže najmä domáci cestovný ruch. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý na vzorke 1000 respondentov realizovala agentúra Go4insight na prelome mája a júna tohto roka.

V čase pred koronakrízou podľa prieskumu na letnú dovolenku plánovalo ísť 57 % obyvateľov Slovenska. Je to o niečo viac ako počet ľudí, ktorí boli na dovolenke v lete 2018. Konkrétne plány, ako strávia tohtoročné leto, malo pred príchodom koronakrízy začiatkom marca už 29 % obyvateľstva. Približne desatina obyvateľov už mala dovolenku objednanú a polovica z nich aj čiastočne alebo úplne zaplatenú.

Pôvodne všetko vyzeralo inak

Pôvodne sa najviac Slovákov toto leto chystalo cestovať do Chorvátska, bolo ich 28 %. "Je to výrazne viac, ako tomu bolo pred dvoma rokmi v lete. Približne pätina populácie plánovala pôvodne zostať dovolenkovať na Slovensku, čo je tiež výrazný nárast oproti letu 2018," približujú výsledky prieskumu. Približne 11 % plánovalo dovolenku v prímorských krajinách, ako sú Taliansko, Grécko alebo Turecko. Do Česka sa pôvodne cez leto chystalo 6 % Slovákov, do Maďarska 4 %. Mimo Európu malo pôvodne namierené 7 % obyvateľov.

Veľký dovolenkový PRIESKUM: Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aktuálna situácia je podľa prieskumu taká, že Slováci plánujú dovolenky v rekordnom počte. "Letnú dovolenku mimo svojho domova plánuje stráviť až 62 % z nich. Je to nárast o približne desatinu oproti situácii z februára 2020," konštatuje prieskum. Pandémia nového koronavírusu však skomplikovala cestovateľské plány a možnosti dovolenkovania v zahraničí. "Získať na tom môže tento rok najmä domáci cestovný ruch. Až polovica obyvateľov Slovenska (a dokonca 70 % zo všetkých dovolenkárov) sa rozhodla stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku," podotýka agentúra v prieskume. Druhou najnavštevovanejšou destináciou by toto leto mala byť Česká republika.

Tvrdá rana pre Chorvátsko

Najvýraznejší pokles záujmu zo strany Slovákov môže zatiaľ očakávať Chorvátsko, kde sa chystá tento rok 6 % obyvateľstva. Predstavuje to len štvrtinu tých, ktorí rozmýšľali nad Chorvátskom v čase pred koronakrízou a zároveň len 40 % z počtu tých, ktorí Chorvátsko navštívili pred dvoma rokmi. Výrazne však v súčasnosti opadol záujem o Taliansko, Turecko, Grécko a ostatné prímorské destinácie. K moru sa tak chystá necelých 10 % obyvateľov.

Mimo Európu má namierené len 1 % Slovákov. Prieskum však upozornil, že vzhľadom na postupné otváranie hraníc je možné, že sa Slováci rozhodnú vycestovať do zahraničia vo vyššej miere, ako bolo deklarované koncom mája.

Veľký dovolenkový PRIESKUM: Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Petros Karadjias)

Vysoký dopyt po dovolenkovaní na Slovensku je podľa prieskumu spôsobený najmä obavami cestovať do zahraničia. Len šestina obyvateľstva deklaruje, že nemá žiadne zdravotné obavy spojené s cestovaním. Mierne obavy má 42 % Slovákov, 41 % obyvateľstva sa cestovania mimo Slovenska obáva výrazne.

Nižší rozpočet na dovolenky

Cestovanie v tohtoročnom lete ovplyvnia podľa prieskumu aj znižujúce sa rodinné rozpočty. Plánovaný rozpočet na dovolenku znížila takmer tretina obyvateľov Slovenska. Zvýšili ho 2 % obyvateľstva, podobný rozpočet, ako bol pôvodne plánovaný, má k dispozícii 68 % Slovákov. Z prieskumu pritom vyplýva, že pokles rozpočtu postihol všetky sociálne skupiny aj tie, ktorým sa do februára 2020 výborne finančne darilo. Najmenší vplyv na dovolenkové rozpočty má koronakríza podľa prieskumu v prípade dôchodcov, ktorých príjmová stránka zostala ekonomickým prepadom v princípe nedotknutá.

Viac o téme: DovolenkaPrieskumLetoSlovenskoSlováciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu