Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Tatrách rabujú zlodeji vianočné stromčeky!

Ekológ ŠL TANAP-u Pavol Spitzkopf (30) ukazuje zničený stromček, ktorý padol za obeť hľadaniu „tej pravej“ jedličky. Zobraziť galériu (3)
Ekológ ŠL TANAP-u Pavol Spitzkopf (30) ukazuje zničený stromček, ktorý padol za obeť hľadaniu „tej pravej“ jedličky. (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Tak toto je už priveľa! Akoby zničujúca víchrica a lykožrút nestačili. Tatranské lesy dostávajú teraz pred Vianocami opäť poriadne zabrať. Kvôli vianočným jedličkám bezočiví zlodeji doslova klčujú tatranské lesy. Hoci Štátne lesy TANAP-u posilnili hliadky lesnej stráže, zlodejov to nezastavilo.

Tí pri svojich nájazdoch nemajú žiadne zábrany. Neštítia sa rúbať aj tie najvzácnejšie jedličky priamo v národnej rezervácii. A kým ten „pravý“ stromček nenájdu, rúbu, čo vidia. Lesníci len nechápavo krútia hlavami. Ochranu národného parku zabezpečujú Štátne lesy TANAP- u. Teraz pred Vianocami síce posilnili hliadky lesnej stráže, na zlodejov vianočných stromčekov to však nezaberá.

„Sú prefíkaní, zrejme chodia do lesa až keď sa stmieva. Okrem toho, celé územie nemôžeme fyzicky pokryť ochranou. Je to nerovný boj,“ hovorí ekológ TANAP-u Pavol Spitzkopf (30) z ochranného obvodu Kežmarské žľaby. Vlani napríklad zaznamenali kuriózny prípad nelegálneho výrubu takej veľkej jedličky, ktorá nemala šancu zmestiť sa do panelákového bytu či rodinného domu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu