Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Gašparovič zatiaľ neprezradil, či podpíše zákon o Hlinkovi

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: TASR)

RUŽOMBEROK - Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ neprezradil, či podpíše zákon o zásluhách bývalého politika a kňaza Andreja Hlinku o slovenský národ. Právnu normu, ktorú v piatok prijal parlament, si chce pred svojim konečným rozhodnutím ešte preštudovať. Zákon však zatiaľ nemá k dispozícii. Gašparovič to dnes povedal ČTK počas spomienkových slávností na černovskú tragédiu v Ružomberku.

Pokiaľ hlava štátu zákon podpíše, začne platiť od budúceho roka. Z pôvodného návrhu takzvaného "Lex Hlinka" koaličnej Slovenskej národnej strany vypadli niektoré kontroverzné ustanovenia. Parlament napríklad politikovi, ktorý zomrel krátko pred druhou svetovou vojnou, nepriznal titul "Otec národa". Z pôvodného návrhu SNS vypadol aj paragraf, podľa ktorého by bolo hanobenie Hlinkovho mena trestné. Národniari presadili prijatie zákona o Hlinkovi aj vďaka hlasom časti opozície.

Gašparovič si dnes v ružomberskej mestskej časti Černová spolu so stovkami ľudí uctil pamiatku 15 obetí takzvanej černovskej tragédie, ktorá sa odohrala pred sto rokmi. Uhorskí žandári vtedy odpovedali streľbou na snahu veriacich o vysvätenie kostola ich rodákom Hlinkom, ktorého mali úrady ako bojovníka za práva Slovákov na "čiernej listine".

Premiér Robert Fico, ktorý do Ružomberka prišiel až večer, ocenil, že spomienka na černovskú tragédiu mala dôstojný priebeh. Krátko predtým si však jeho koaličný partner a predseda národniarov Ján Slota, podobne ako v minulosti, neodpustil niekoľko ostrých protimaďarských výrokov.

"Černovskú tragédiu by sme mali vnímať aj ako spomienku na všeobecný útlak slovenského obyvateľstva v mnohonárodnom Uhorsku. Táto veľká tragédia by sa mala, napriek rozporným diskusiám historikov, politikov a predstaviteľov cirkví, stať naším spojivom. Nemali by sme v sebe pri spomienke na nevinné obete jatriť vlastné nedorozumenia," povedal Gašparovič v prejave.

Naznačil, že Hlinka mal podobne ako iní politici aj svoje chyby. Napriek tomu však podľa hlavy štátu hlboko zasiahol do politického vedomia slovenského národa.

Historici uznávajú Hlinku ako bojovníka za práva Slovákov predovšetkým počas existencie Uhorska. Časť z nich mu však vytýka sympatie k nedemokratickým režimom a sklony k autoritárstvu.

"Slovenskí ľudia sa postavili za svoje vlastné práva a ukázali, že sme schopní zabojovať vo veľmi komplikovaných a ťažkých situáciách. Toto je najväčší odkaz černovskej tragédie," povedal novinárom Fico.

Krátko predtým si však ostré protimaďarské vyjadrenia neďaleko pomníka černovských martýrov neodpustil Slota. "Pri pamiatke mŕtvych by sme si mali pripomenúť, čo spôsobilo túto masakru. Bol to veľkomaďarský šovinizmus. A vôbec si nemyslím, že tento veľkomaďarský šovinizmus vymizol," vyhlásil Slota. Podľa neho naďalej pretrváva v oficiálnych politických kruhoch v Maďarsku, ktorým pomáhajú i predstavitelia opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu