Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko si za škandál s mäsom môže samo: My sme však odkázaní na dovoz, toto je dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TVN24)

BRATISLAVA - Bardejovská spoločnosť Mäsovýroba CIMBAĽÁK, ktorá svojimi produktmi zásobuje celé územie Slovenska, sa dištancuje od kauzy dovezeného hovädzieho mäsa z poľského bitúnku. Jej šéf tvrdí, že najväčší podiel viny nesú poľské úrady, lebo nedostatočne kontrolovali tamojšie bitúnky.

Spomínaná mäsovýroba sa domnieva, že Slovensko nie je potravinovo sebestačné. Má zato, že za chorú hovädzinu nesú najväčšiu vinu poľské úrady. Svoje tvrdenie opiera o skutočnosť, že v posledných dvadsiatich rokoch na u nás ani raz neprevýšil vývoz nad dovozom potravín. 

Inšpekčná kontrola v obchodných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Šéf spoločnosti Pavol Sčensný vysvetlil, že vyvážame asi o tretinu menej potravín a poľnohospodárskych produktov, ako ich dovezieme. „Aj práve preto sa musíme spoliehať na štátne orgány krajín, od ktorých nakupujeme. Za každých okolností si musíme byť istí, že distribútori, prípadne bitúnky, sú maximálne spoľahliví a kvalita mäsa musí spĺňať vysoké štandardy,“ podotkol generálny riaditeľ s tým, že budú prísnejšie dozerať a vyberať si svojich distribútorov.


Čítajte aj: Rázna výzva Matečnej: TOTO nedovolí! Zmizne poľské mäso z našich obchodov?


Spoločnosť Mäsovýroba CIMBAĽÁK sa totiž neprávom ocitla v kauze dovezeného hovädzieho mäsa z poľského bitúnku, ktorý mal zabíjať choré zvieratá a predávať z nich mäso. „Z nášho pohľadu nesú najväčší podiel viny práve poľské úrady. Tie nedostatočne kontrolovali bitúnky vo svojej krajine,“ povedal Sčensný.

Nákup v potravinách.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mäsovýrobcovia sú tiež povinní o akejkoľvek zásielke mäsa informovať aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR a jej regionálne pobočky. „Úradní veterinárni lekári majú možnosť vykonať na zásielky úradné kontroly a odobrať vzorky mäsa na vyšetrenie,“ dodal s tým, že ich firma nahlási zásielku najneskôr do 24 hodín.

Mäso prešlo kontrolou aj v samotnej bardejovskej spoločnosti a nikdy nevykazovalo nijaké známky závadnosti. Spoločnosť podľa riaditeľových slov mäso distribuovala tak, ako ho nakúpila, a teda nespracovávala ho do svojich výrobkov.

Viac o téme: PoľskoMäsoDovoz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu