Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MZVaEZ upozorňuje na epidémiu osýpok v Srbsku, na následky choroby zomreli dve osoby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na území Srbska sa vyskytla epidémia osýpok. Na následky choroby zomreli dve osoby. S odvolaním sa na veľvyslanectvo SR v Belehrade o tom informovalo na svojej webovej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Prvý prípad ochorenia bol zaregistrovaný v októbri 2017 a podľa informácii srbského inštitútu pre verejné zdravie je v Srbsku registrovaných 1.608 prípadov nakazených," priblížil slovenský rezort diplomacie. Ako ďalej uvádza, 94 percent pacientov nie je zaočkovaných alebo ich očkovanie nie je potvrdené.

Osýpky patria k najviac nákazlivým prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Nákaza koncom roka 2017 potrápila aj Bratislavský kraj. Na osýpky vtedy ochorelo šesť ľudí. Hygienici zlikvidovali dve ohniská nákazy. V prvom prípade ich na Slovensko doniesol cudzinec pracujúci v medzinárodnej spoločnosti v Bratislave. V druhom prípade išlo zase o Slováka, ktorý si ochorenie priviezol zo zahraničia.

Viac o téme: OsýpkySrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu