Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Daňový škandál prezidenta Kisku vrcholí! Unikli nové dokumenty

Kiska má čo vysvetľovať. Zobraziť galériu (3)
Kiska má čo vysvetľovať. (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Nové odhalené dokumenty v prípade daňových nedoplatkov prezidenta Kisku. Do redakcie nám prišiel mail od ukrajinského odosielateľa, ktorý pred pár dňami začal rozosielať nelegálne dokumenty. Kiska si chcel zrejme uplatňovať vratky na oveľa vyššie sumy ako sa doposiaľ ukázalo. Prezident Kiska sa momentálne nachádza v Spojených štátoch na rokovaní 72. Valného zhromaždenia OSN.

Do redakcie nám prišli materiály oznámenia z podozrenia zo spáchania daňového trestného činu. V materiáloch sa píše, že "vo vyrubovacom konaní Daňový úrad Prešov určil kontrolovateľnému platiteľovi rozhodnutím ....zo dňa 20. 10. 2014 rozdiel v sume 155 534,76 EUR, t.j. nepriznal platiteľovi nadmerný odpočet uplatnený v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie apríl 2014 v sume 146 307,82 EUR a vyrubil daň v sume 9 226,94 EUR."

V dokumente sa píše, že správca dane neuznal kontrolovanému platiteľovi odpočítanie dane vo výške 155 534,76 eur z dodávateľských faktúr, uvedených na strane 8 až 14 protokolu z daňovej kontroly na zistenie oprávnenosti nároku na vrátenie nadmerného odpočtu (XXX - číslo neuvedené - pozn. red.) z dôvodu, že kotrolovaný platiteľ nakúpené tovary a prijaté služby deklarované predmetnými faktúrami nepoužil na účely uskutočňovania svojich podnikateľských aktivít, ktoré podliehajú zdaneniu.

Dokument pokračuje slovami "v rámci daňovej kontroly sa preukázalo, že daňový subjekt KTAG prijaté plnenia deklarované predmetnými faktúrami použil na iný účel ako podnikanie, nadobudnuté tovary a služby nemali priame a bezprostredné spojenie s výstupnými plneniami, čím došlo k porušeniu § 49 ods, 2 písm. a) v nadväznosti na § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o DPH v znení neskorších predpisov. Kontrolovanému daňovému subjektu nevzniklo právo na odpočítanie dane z dodávateľských faktúr spolu vo výške 155 534,76 eur."

Kiskova firma KTAG si zrejme neoprávnene chcela uplatniť odpočítanie dane.

Spolu s materiálmi prišiel do redakcie aj sprievodný list adresovaný generálnemu prokurátorovi a médiám, kde sa píše: "v súvislosti s jeho prezidentskou kampaňou chcela obrať štát pri dani z príjmov právnickej osoby KTAG o sumu 27 114 eur, ďalej si chcela len za mesiac apríl 2014 vyžiadať DPH od štátu sumu 146 307 eur ako neoprávnený nadmerný odpočet a skrátiť si vlastnú povinnosť zaplatiť štátu daň o 9 227 eur. Suma sumárum cca 182 600 eur".

Daňový škandál prezidenta Kisku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Daňový škandál prezidenta Kisku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Kiskova firma KTAG pod paľbou

Prezident čelí problému v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií firmy KTAG, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. Viaceré médiá dostali do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Mali zistiť, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane.

Kiska si vzápätí pozval ministra financií Kažimíra na koberček, aby sa ho opýtal, ako je možné, že takéto dokumenty vôbec unikajú.

Viac o téme: Andrej KiskaKTAG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu