Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Búrkové peklo, aké stredná Európa dávno nezažila! Zaplavená Morava, autá zničené krúpami a tornádo

Tornádo pri viedenskom letisku Schwechat Zobraziť galériu (5)
Tornádo pri viedenskom letisku Schwechat (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Rôzne časti Európy včera zasiahla silná búrková vlna. Najintenzívnejšie sa nepriaznivé počasie prejavilo v strednej Európe. Prívalové dažde spôsobili záplavy na Morave, pri Viedni sa objavilo aj tornádo. Jav podobný tornádu spozorovali aj na Liptove. Situácia sa komplikuje aj v oblasti Kysúc a Považia, kde kvôli silným prívalovým zrážkam zaplavilo cesty a pivnice. O situácii informoval portál imeteo.sk

Dnes ráno sa Kysucami a Považím prehnali mimoriadne silné búrky. Prívalové zrážky boli intenzívne, na niektorých miestach dosahovali až 100 mm za hodinu. Zaplavené ostali mnohé pivnice a cesty. Búrky sa prehnali aj oblasťou južného Záhoria. Niekoľko miest kompletne vytopilo a vyvrátené boli aj strechy. Najviac postihnutá ostala obec Gajary, na hraniciach s Rakúskom. 

Väčšie škody ako včerajšie tornádo pri viedenskom letisku Schwechat spôsobili krúpy, ktorý tzv. supercelu sprevádzali. Obrovské krúpy poškodili autá v okolí.

Búrkové peklo, aké stredná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Búrkové peklo, aké stredná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: imeteo)

Jav podobný tornádu aj na Liptove

Medzi Liptovskou Marou a Ružomberkom zachytili jav podobný tornádu. Rotujúci lievik na objavil okolo pol deviatej večer. "Na radarových záberoch však nie je možné jednoznačne určiť, či búrková bunka, ktorá sa vyskytla v oblasti mohla priniesť tornádo alebo len tzv. funnel cloud, čiže rotujúci lievik bez kontaktu so zemou," informoval portál imeteo.sk.

Búrkové peklo, aké stredná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Výstraha pred búrkami

Búrkové peklo, aké stredná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Búrky by sa nemali vyhnúť východnému a časti stredného Slovenska ani dnes popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre niektoré okresy Banskobystrického kraja a tiež pre Prešovský a Košický kraj.

Podľa meteorológov sa očakáva úhrn zrážok od 20 do 40 mm, rýchlosť vetra by mohla miestami dosiahnuť 65 až 85 km/h. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ. Výstraha platí predbežne do 20.00 h.

Meteorológovia zároveň vydali výstrahu prvého stupňa pred povodňou v okrese Námestovo. "Vzhľadom na pretrvávajúci dážď a výskyt búrok je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch," upozorňuje SHMÚ.

Na juhu Moravy mali hasiči tri desiatky výjazdov

Búrky v Juhomoravskom kraji včera večer zamestnali hasičov, do 21. hodiny zaznamenali 31 výjazdov. V Brne čerpali vodu z ciest a pivníc. Na webe hasičov o situácii informoval hovorca Petr Příkaský. 

Najviac udalostí súvisiacich s búrkami museli hasiči riešiť priamo v meste. Niekoľko výjazdov vykonali aj do okolitých miest. "Na Blanensku šlo predovšetkým o odstraňovanie stromov z ciest," uviedol hovorca. Podľa webu dopravnej polície stálo v uliciach až 40 centimetrov vody

V Olomouckom kraji až 117 výjazdov

Situácia v oblastiach Prostějovska, ktoré v pondelok večer zasiahli silné búrky, sa v noci upokojila a voda postupne opadla. Hasiči od pondelkového podvečera zsahovali kvôli búrkam pri 117 udalostiach, informovala hovorkyňa hasičov Vladimíra Hacsiková.

"Od pondelka 23:00 do dnešného rána sa situácia na Prostějovsku postupne stabilizovala. Voda z pivníc začala opadať alebo ju hasiči odčerpali. Do polnoci sa podarilo vyriešiť všetky udalosti, ktoré nám boli v priebehu podvečera oznámené na naše operačné stredisko," uviedla Hacsiková.

Na niektorých miestach nechali hasiči preventívne vrecia s pieskom pre prípad, žeby voda začala opäť stúpať. "Vrecia by sa použili ako hrádze pri rodinných domoch. Voda však postupne odtekala prirodzenou cestou, kanály a priekopy pri ceste. Na mieste napriek tomu zostali ešte štyri jednotky hasičov, ktoré podľa potreby občanov vykonávali čerpanie pivníc a kotolní," uviedla Hacsiková.

Búrky zasiahli aj Maďarsko

Búrky v pondelok večer spôsobili v Maďarsku materiálne škody a v kempingu v meste Siófok utrpelo päť ľudí zranenie po tom, čo na nich spadol vyvrátený strom. Na pomoc volali hasičov v krajine vo vyše 200 prípadoch - najviac v Šomodskej, Fejérskej a Peštianskej župe, ale aj v samotnom hlavnom meste Budapešť, uviedla dnes agentúra MTI.

Na viacerých miestach požiarnici odstraňovali následky búrok ešte aj dnes predpoludním. Vo Fejérskej župe narazil do vyvráteného stromu autobus. Nehoda sa zaobišla bez zranení. Na južne železničnej trati jazera Balaton i na tamojších cestách spôsobili popadané konáre a vyvrátené stromy meškania vlakov. V Šomodskej a Fejérskej župe bola v niekoľkých obciach prerušená dodávka elektriny. 

Podľa riaditeľstva úradu ochrany proti katastrofám Šomodskej župy v Siófoku víchrica lámala konáre a vyvracala stromy, ktoré spôsobili problémy aj pri záchrane zranených. Štyroch museli hospitalizovať, piaty sa zranil iba ľahšie. Do dnešného rána nahlásili poškodenie štyroch obytných domov.

Zažili ste výčiny počasia? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Viac o téme: PočasieBúrkyStredná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu