Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojna televízií vrcholí! TV JOJ o hrozbe vypnutia kanálov: Sú to klamstvá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Spor sa vyostruje. Najprv prišlo ultimátum od televíznej stanice JOJ. Teraz prichádza odveta od televíznych operátorov. Slováci kvôli tomuto sporu môžu prísť o kanál, ktorý pozerajú tisíce divákov.

JOJ-ka sa "rozbehla". Nielen že požaduje vypnutie českých kanálov (Prima a Česká televize) na slovenských prijímačoch, ale najnovšie je už aj v spore s televíznymi operátormi. Tí sa sťažujú, že známa televízia požaduje neprimeraný poplatok za retransmisiu tejto stanice. Je to podľa nich úplne neopodstatnené a vyhrážajú sa, že vypnú kanály JOJ, JOJ Plus a WAU z ponuky, informuje portál omediach.com.

Vyhrážajú sa JOJ-ke

JOJ-ka má požadovať od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc. Televízia tiež požaduje, "aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne. Pri takto nastavených podmienkach majú operátori len dve možnosti – prvou je výrazné zvýšenie cien za základný TV balíček, tou druhou je vyradenie TV JOJ z ponuky," tvrdí prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií Robert Ťavoda.

APKT je združenie, ktoré vzniklo v roku 1998 a zastupuje profesionálných prevádzkovateľov káblových sietí. V súčasnosti poskytuje káblové, internetové a telefónne služby okolo 350 tisíc domácnostiam a organizáciou.

TV JOJ hovorí o klamstvách

JOJ-ka s operátormi nesúhlasí a ohradzuje sa. "Ohradzujeme sa voči klamlivej kampani zo strany APKT. Nie sme však prekvapení rétorikou tejto asociácie,  ktorej vedenie od začiatku pristupovalo k našim rokovaniam deštruktívne. Rokovania prebiehali od novembra minulého roku, no vždy, keď sme sa priblížili k nejakému riešeniu, na nasledujúcom stretnutí ho APKT dementovalo," zareagovala pre Topky hovorkyňa televízie Kulihová.

V apríli požiadali vedenie APKT, aby oznámili svojim členom, že sa na úrovni vedenia asociácie nedohodnú a JOJ začala rokovať o podmienkach nových zmlúv priamo s jednotlivými operátormi. "Do asociácie patrí 22 operátorov, z nich traja neodpovedajú na naše snahy o komunikáciu, s ostatnými členmi prebiehajú bezproblémové bilaterálne rokovania, ktoré smerujú k podpísaniu kontraktov."

JOJ-ka sa bráni, že na rozdiel od APKT, Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie (SAKT) rokuje s TV JOJ veľmi profesionálne. "SAKT združuje 89 prevádzkovateľov káblovej retransmisie, spolupracuje s nami na tvorbe zmlúv a so žiadnym operátorom neevidujeme konflikt," dodáva Kulihová.

JOJ brojí proti českým kanálom na Slovensku

Joj apeluje na zrušení staníc Českej televízie. Tie sú zaradené v ponuke u takmer všetkých operátorov. Dôvodom je vysielanie rôznych zahraničných filmov či seriálov, na ktoré neexistuje platná licencia pre Slovensko. Z toho vyplýva, že by sa každý takýto titul mal počas doby vysielania zablokovať. K tomu neprichádza a tak je problém na svete.

Ďalšou požiadavkou zo strany Joj je obmedzenie televízneho archívu. Ten by podľa ich názoru mal obsahovať iba relácie a tvorbu televízie. Prebraté programy by teda nemali byť zaradené a dostupné pre divákov.

Tretia výzva sa dotýka právnických osôb a predaja televíznych produktov práve im. Televízie majú nakúpené televízne práva iba pre fyzické osoby, z čoho vyplýva, že by programy nemali byť šírené v baroch či reštauráciách. 

Viac o téme: TelevíziaTV JOJ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu