Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepríjemný vianočný dar pre Východ: Most cez Ružín na Štedrý deň zatvoria

Most Ružín Zobraziť galériu (2)
Most Ružín (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Strategický most cez Ružín, mali úplne uzavrieť pre všetku dopravu a peších, už 12. decembra. Obrovský protest motoristov, občanov dotknutých obcí, najmä Opátky oddialil uzavretie mosta o 2 týždne. Žiaľ, most už nadobro uzavrú presne na Vianoce – v sobotu 24.decembra o 7,00 hodine ráno. Uzávera bude trvať minimálne rok. Do doby začatia rekonštrukčných prác bude cez most možný prechod pre peších na vlastnú zodpovednosť.

Päťdesiatročný most je podľa odborníkov v kritickom stave, hrozí jeho zrútenie a tak je oprava nevyhnutná. „Most vykazuje viacnásobne prekročené dovolené trvalé deformácie. Priečne trhliny v blízkosti západného záveru mosta sú výsledkom ohybového momentu v tomto mieste, ktorý pôvodný projektant nepredpokladal. V ťahanej spodnej zóne mostovky nie je navrhovaná výstuž či laná, ktoré by mali zachytiť tento nový stav. Pri zisťovaní pevnosti jednotlivých častí mostovky najmenšia pevnosť betónu bola práve v mieste pilierov, kde je najväčšie ohybové zaťaženie. Po 50 rokoch užívania sa zmenšila únosnosť lán. Je predpoklad, že sa budú deformovať. Na mnohých miestach sa zistilo zatekanie, ktoré spôsobuje zhoršovanie kvality mostovky. Pokiaľ by nedošlo k uzavretiu mosta, mohlo by dôjsť k zrúteniu časti, poprípade celého mosta, a v tom prípade by už statická rekonštrukcia mosta nebola možná. Toho času je možný návrh zosilnenia – rekonštrukcia mosta tak, aby most mohol slúžiť ďalších 50 rokov,“ uvádza vo svojej správe autorizovaný stavebný inžinier Jozef Kurimský. Náklady na rekonštrukciu sa zatiaľ odhadujú na 7 – 8 miliónov eur.

Most ma síce dĺžku len 152 metrov, ale je strategicky dôležitý pre obyvateľov blízkych obcí, Košičanov a mnohých ďalších vodičov. Kvôli „pár metrom nad vodou“ budú obchádzky dlhé niekoľko desiatok kilometrov, čo ochromí život v okolí vodnej nádrže Ružín. Dotkne sa to detí, ktoré chodia do Košíc do školy, ľudí zamestnaných v okolitých mestách, stoviek chatárov a v neposlednom rade i turistov, ktorí práve v zime cez tento most cestovali do lyžiarských stredísk, napr. na Plejsy.

Takto vyzerá most v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mik)

Najvýraznejšie sa dotkne obyvateľov obce Opátka, ktorí stratia možnosť dostať sa do Košíc cez most, Košickú Belú a Jahodnú priamou trasou po ceste II/547. Obchádzková trasa pre nákladné vozidlá vedie cez Margecany – Klenov - Miklušovce – Sedlice – Suchú Dolinu – Ľubovec – Radatice – Bzenov – Prešov – smer Košice.

Obchádzková trasa pre osobnú dopravu do 3,5 tony vedie cez Margecany – Klenov – Miklušovce - Sedlice – Suchú Dolinu – Ľubovec - Ruské Pekľany – Obišovce – smer Košice.

Vodiči prichádzajúci od Spišskej Novej Vsi môžu využiť aj cestu Krompachy – Kluknava – Široké – diaľnica D1 – Prešov – Košice alebo trasu Spišské Vlachy – Spišské Podhradie – diaľnica D1 – Prešov – Košice. Obyvatelia Hnileckej doliny majú možnosť využiť aj smer Jaklovce – Gelnica – Prakovce – Mníšek n/Hnilcom – Smolník – Štós – Medzev – Jasov – Košice.

 

Správa ciest KSK už 16. decembra dokončila opravu krytu vozovky na obchádzkovej trase pre osobné vozidlá medzi obcou Obišovce a okresnou hranicou Košice okolie – Prešov, ktorá pokračuje cez Ruské Pekľany, Sedlice a Klenov do Margecian. Cestári opravili kryt vozovky  v dĺžke 2,9 km. Tento úsek bude počas úplnej uzávery mosta súčasťou obchádzkovej trasy pre osobné motorové vozidlá.

Stále pokračujú práce na úprave štvorkilometrovej lesnej účelovej komunikácií medzi obcami Opátka a Košická Belá, časť Zlatník. Úprava lesnej cesty má zmierniť dôsledky havarijného stavu pre obyvateľov obec Opátka, ktorí budú mať po uzavretí mosta najvážnejšie problémy s dopravou. Správa ciest KSK zabezpečila navážanie kameniva na určené skládky a úpravu podkladu lesnej účelovej cesty. Prebiehajú práce na navážaní a hutnení kameniva. 

Viac o téme: UzavretieVianoceMost Ružín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu