Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Smutný deň pre Slovensko: Odišiel skutočný hrdina II sv. vojny, prežil gulag, aby lovil nacistov

Imrich Gablech Zobraziť galériu (6)
Imrich Gablech (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Smutné správy. Prežil sovietsky gulag, aby mohol bojovať proti totalitnému režimu. Dnes zomrel 101-ročný vojnový veterán Imrich Gablech Svoju úctu mu už vzdal prezident Slovenska Andrej Kiska. Veterán bol ťažko skúšaný životom. Jeho príbeh je mementom pre súčasné generácie.

V 101 rokoch zomrel dnes skoro ráno vojnový veterán Imrich Gablech. Oznámil to na twitteri český minister obrany Martin Stropnický (ANO). Gablech patril medzi posledných žijúcich československých pilotov, ktorí za druhej svetovej vojny slúžili v britskom letectve. Rodák zo slovenského Hrachovišťa, ktorý žil v posledných rokoch v Havlíčkovom Brode, bol vlani menovaný do hodnosti brigádneho generála.

"Keď som pána generála Imricha Gablecha navštívil v máji v nemocnici, bol stále plný energie. S humorom sebe vlastným opisoval historky z 2. svetovej vojny, v ktorých mu šlo o život," zaspomínal prezident Andrej Kiska o vojnovom veteránovi. "„Nestačí len prežívať, musíte žiť," bola jeho životná rada, keď sme sa lúčili."

Československý vojnový pilot Imrich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

101-ročný Imrich Gablech bol posledný z Čechov a Slovákov, ktorí pomáhali brániť Poľsko proti Hitlerovi v prvých dňoch vojny. Pilotoval stíhačky britského kráľovského letectva (RAF), bol dôležitým dispečerom. Prežil gulag na Sibíri, kde organizoval vzburu, a aj po návrate mu komunisti strpčovali život.

Gablech bol držiteľom rady vyznamenaní a ocenení, vrátane Rádu Bieleho leva za zásluhy o obranu a vynikajúcu bojovú činnosť či poľského vyznamenanie Komandérský kríž za zásluhy. Vyznamenaný bol aj na rodnom Slovenskom. "Hrdina z bojov 2. svetovej vojny. Česť jeho pamiatke," napísal Stropnický.

Imrich Gablech
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Gablech sa narodil 4. novembra 1915. Pred začiatkom druhej svetovej vojny, po vzniku tzv. Slovenského štátu a okupáciu zvyšku Čiech a Moravy v marci 1939, preletel v júni toho istého roka z Piešťan do Poľska. V septembri 1939 bol sovietskou tajnou službou na poľskom území internovaný, obvinený zo špionáže a odsúdený na päť rokov nútených prác v sovietskych táboroch.

Sovietsky gulag

V roku 1941 bol v tábore v povodí rieky Pečory po vzbure odsúdený na ďalších desať rokov nútených prác. V gulagoch, kde musel vykonávať veľmi ťažkú ​​prácu, schudol až na 40 kilogramov a z podvýživy dočasne oslepol. Po napadnutí Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom 22. júna 1941 bol ako poľský väzeň prepustený.

Imrich Gablech
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V októbri 1941 dorazil loďou cez Špicbergy do Británie, kde sa pripojil k československej jednotke a vrátil sa nakrátko k lietaniu. Kvôli zdravotným problémom ale musel s lietaním skončiť, robil potom kontrolóra na dráhe a potom až do konca vojny bol riadiacim leteckej prevádzky.

Po návrate do vlasti začiatkom augusta 1945 bol poverený leteckou kontrolou na letisku v Prahe-Ruzyni, následne bol odvelený do Havlíčkovho Brodu, kde opäť slúžil pri leteckej kontrole. Po februári 1948 vykonával niekoľko mesiacov aj funkciu veliteľa letiska a leteckej základne. Nakoniec bol vo februári 1949 z vojenskej služby prepustený.

Imrich Gablech
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nezhody s nadriadeným

Veľa mesiacov nemohol získať zodpovedajúce zamestnanie, než bol prijatý k stavebným pretekom, kde pracoval ako pomocný plánovač a likvidátor faktúr. V roku 1951 bol ale po krátkom zatknutí a vyšetrovaní znovu zo zamestnania prepustený. Nakoniec bol aspoň prijatý do pilníkárny ako účtovník, neskôr bol odoslaný na horšie prácu ku kontrole pilníkov. Po nezhodách s vedúcim nezostal ani tam a až do dôchodku pracoval v podniku s obväzovým materiálmi.

Ďakujeme za vašu odvahu, pán Gablech. Nikdy nezabudneme. Česť a úcta vašej pamiatke.

Viac o téme: Andrej KiskaGenerál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu