Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Horúčavy nás opustili, víkend to poriadne zmenil! Pripravte sa na dažde a mračná

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Daždivé počasie v Európskych krajinách je dnešná realita. Niektorí už bojujú s prívalovými dažďami. Na Slovensku je situácia stále pokojná. Víkend síce bude daždivý, ale neočakáva sa na našom území žiadna povodňová aktivita. V Česku a Nemecku to ale tvrdiť nemôžu.

Slovenská republika

Slovenská republika sa prebudila do daždivej soboty. Po letných dňoch tak prišlo mierne ochladenie. "Od západu do našej oblasti preniká studený front," informoval Slovenský hydrometeorologický ústav. Počas celého dňa môžeme očakávať oblačno až zamračené. Na väčšine územia dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky a výdatné zrážky. 
 
Horúčavy nás opustili, víkend
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, ČHMÚ)
Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov. Na juhu stredného Slovenska a na východe okrem Spiša sa teplota môže vyšplhať na 26 stupňov. Predpokladané množstvo zrážok na väčšine územia 3 až 15, ojedinele do 30 mm. SHMÚ nevydalo na víkend žiadne meteorologické výstrahy. V nedeľu bude počasie totožné s tým sobotnajším. 
 
Horúčavy nás opustili, víkend
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Česká republika 

Západne Čechy a časť Juhočeského kraja zasiahli v sobotu silné dažde. Českí meteorológovia vydali pre Karlovarský kraj, Plzenský kraj, Prachaticko a Strakonicko výstrahu pred výdatnými zrážkami. Taktiež sa očakáva, že sa zrážky rozšíria po celom území Českej republiky. "V noci na sobotu a v sobotu počas celého dňa očakávame na celom území Česka dážď. Množstvo zrážok môže dosiahnuť 40 až 80 milimetrov a to najmä v Plzenskom a Karlovarskom kraji," uviedol Český hydrometeorologický ústav. 
 
Horúčavy nás opustili, víkend
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SHMÚ, ČHMÚ)
Českí hasiči museli v piatok v neskorých hodinách pre prívalové dažde zasahovať, a na niektorých miestach odčerpávať vodu. Na Morave, v Sliezsku vo východných Čechách sa očakávajú výdatné búrky. ČHMÚ avizovalo, že môže miestami spadnúť dostačujúci počet zrážok na naplnenie najnižšieho stupňa povodňového nebezpečenstva. 
 

Nemecko

Sobota je pre Juh Nemecka, čo sa týka počasia veľmi nepriaznivá. Výdatné zrážky a 15 stupňov. V ostatnej časti krajiny sa očakáva obvyklá teplota okolo 20 až 25 stupňov. V skorých ranných hodinách bol v Alpách hustý dážď. 

V nedeľu na severe a západe bude oveľa priaznivejšie počasie ako na juhu a juhovýchode. Predpovedá sa, že pôjde o lokálne silné dažde. 
 

Veľká Británia 

Daždivé počasie trápi aj zvyšok Európy. Britskí meteorológovia hlásia na ostrovoch vytrvalé dažde. Rovnako nepriaznivé prognózy. 
 
Viac o téme: PočasieDážďEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu