Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zákaz hazardu podľa združenia Clarify nič nevyrieši: Narušenie verejného poriadku súvisí s alkoholom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Zákaz hazardu podľa občianskeho združenia Aliancia za čistú hru – Clarify v našich mestách nič nevyrieši. Ako povedal dnes Tomáš Szmrecsányi, ktorý je zástupcom riaditeľa a predseda občianskej sekcie občianskeho združenia, k populistickým a nič neriešiacim petičným akciám, ktorých cieľom je vyhnať hazard z viacerých slovenských miest, by mali predstavitelia dotknutých miest a obcí pristupovať objektívne, racionálne a zodpovedne.

„Názory aktivistov, ako aj politikov, ktorí iba zháňajú politické body na vlne populizmu, neodzrkadľuje postoj väčšiny obyvateľstva, ba čo viac, sú založené na falošných argumentoch. Vo väčšine miest a obcí totiž narušenie verejného poriadku nesúvisí s hazardom, ale skôr s alkoholom,“ povedal. Aj preto navrhuje občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify v rámci prípravy novely zákona o hazarde zrušenie hazardu v krčmách, pivárňach, puboch či kaviarňach, ktoré sú zdrojom negatívneho pohľadu ľudí na takzvané hazardné hry.

Z toho dôvodu vyzýva združenie predstaviteľov mesta Galanta, aby pristupovali k petícii s názvom „Zastavme hazard v meste Galanta“, ktorú podpísalo 4 850 občanov mesta, zodpovedne a nepodľahli tlaku populistov. „Ak odsúhlasia zákaz hazardu na území Galanty, samotným obyvateľom mesta len viac poškodia, a to z viacerých dôvodov. Po prvé, všetci hráči, ktorí budú chcieť hrať, tak či tak budú naďalej hrať, akurát prejdú do iných miest, alebo na internet, nad ktorým štát nemá zatiaľ žiadnu kontrolu. To znamená, že peniaze, ktoré zákazom hazardu mesto stratí, skončia u prevádzkovateľov hazardných hier, ale bez toho, že by tí čo len cent zaplatili štátu alebo mestu,“ zdôraznil Szmrecsányi. Navyše podľa neho hrozí nárast nelegálneho hazardu, nad ktorým mesto nebude mať žiadnu kontrolu. 

Združenie preto apeluje na predstaviteľov Galanty, ale aj na predstaviteľov ďalších slovenských miest a obcí, aby si zobrali príklad z českého Vsetína, kde vďaka rozumnej regulácii namiesto 32 herní bude od 1. januára 2017 fungovať len jedna väčšia herňa. Dobrou cestou sa podľa združenia vydala aj Praha, kde sú zakázané všetky malé a hybridné formy herní a fungovať môžu iba tzv. kasína. Mimovládna organizácia Aliancia za čistú hru – Clarify z uvedených dôvodov víta postoj obyvateľov i predstaviteľov mesta Šaľa, ktorí si uvedomujú, že je lepšie mať kontrolu nad 68 výhernými prístrojmi, pričom do mestskej kasy každoročne pribudne z hazardných hier cca 116 000 eur, ako zakázať hazard, čím by prišli nielen o peniaze z hazardu, ale riskovali by aj nárast ilegálnych hracích automatov, kde už žiadna kontrola neexistuje. 

Aliancia za čistú hru – Clarify je za prísnu reguláciu hazardu zo strany štátu, miest a obcí. Podobne je za zrušenie všetkých hybridných foriem herní, ktoré navštevujú najčastejšie sociálne odkázaní občania, ako aj za zákaz vstupu maloletých a sociálne odkázaných občanov do všetkých herní a kasín. Aliancia sa usiluje o to, aby sa znížil počet herní v mestách a obciach a všetky herne a kasína sa presunuli z blízkosti bytových domov, školských a zdravotných zariadení či detských ihrísk na okraj miest a obcí.

Aliancia zároveň je za nekompromisné blokovanie všetkých foriem hazardných hier na internete, ktorých prevádzkovatelia nedostali žiadnu licenciu zo strany Ministerstva financií SR. Aj preto víta návrh novely zákona o hazarde z dielne rezortu financií, ktorá môže už od 1. januára 2017 konečne priniesť nielen prísnejší prístup zo strany štátu, viac financií do štátneho rozpočtu, rozumnú reguláciu všetkých foriem hazardných hier na území Slovenska, ale aj oveľa väčšiu ochranu hráčov tak vo väčších kamenných prevádzkach, ako aj na internete. 

Viac o téme: HazardClarify
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu