Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia vystríhajú pred mimoriadnym počasím: Na tieto hrozby sa pripravte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Cez víkend buďte opatrní, teploty vystúpia tak vysoko, že sa začne pod nohami roztápať aj asfalt. Podľa odborníkov hrozí riziko spontánnych požiarov, ale aj vyhasínania ľudských životov, preto varovanie berte vážne.

Piatok

Prílev veľmi teplého vzduchu bude vrcholiť. Piatok bude slnečný, ale popoludní hrozia pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Meteorológovia varujú pred rekordnými teplotami. Najvyššia denná teplota dosiahne 29 až 35 stupňov, teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo 21 stupňov Celzia. Viať bude slabý premenlivý, na juhozápade postupne juhovýchodný vietor rýchlosti 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Slovenskí odborníci porovnali opaľovanie kedysi a dnes: Pozor na deti, slnečné zákony sa menia

„Ozónová vrstva je výrazne redukovaná. Intenzita ultrafialového slnečného 
žiarenia je silná a za slnečného počasia okolo poludnia dosahuje maximálne 
júnové hodnoty,“
upozorňujú odborníci z SHMÚ.

Meteorológovia vystríhajú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)

Meteorologické výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok a sobotu (25.6.) výstrahu pred vysokými teplotami. Platí pre južnú a východnú časť Slovenska. SHMÚ informuje o výstrahe na svojej internetovej stránke.

Dnes a v sobotu platí výstraha druhého stupňa pre viaceré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho, Trnavského a Prešovského kraja. Podľa SHMÚ môže dnes v týchto oblastiach vystúpiť teplota až na 35 stupňov, v sobotu dokonca nie je vylúčených až 36 stupňov. Výstraha platí pre oba dni od 12.00 h do 18.00 h.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ konštatuje SHMÚ.

Varovania na piatok
Zobraziť galériu (6)
Varovania na piatok

Varovania na sobotu
Zobraziť galériu (6)
Varovania na sobotu

Sobota

Večer postúpi nad Rakúsko a Česko studený front a bude pokračovať prílev veľmi teplého vzduchu do strednej Európy. Cez deň bude len malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a popoludní ojedinele prehánky alebo búrky, môžu sa vyskytnúť aj intenzívne. Naďalej bude mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota klesne na 22 až 18 stupňov, v dolinách a kotlinách miestami okolo 16 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 32 až 36 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 30 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor bude viať rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h), na západe do 8 m/s a tu v nárazoch okolo 12 m/s (30 km/h, nárazy 45 km/h). Aj v sobotu myslite na to, že ozónová vrstva je redukovaná a dbajte na zvýšenú ochranu pred slnkom.

Meteorológovia vystríhajú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)

Nedeľa

Od západu postúpi nad naše územie zvlnený studený front. Spočiatku len malá oblačnosť, neskôr zväčšená. V noci sa iba ojedinele objavia prehánky, najmä na západe, a cez deň na viacerých miestach. Hrozia aj búrky, ojedinele intenzívne, prípadne s krúpami. Najnižšia nočná teplota klesne na 22 až 18 stupňov, v dolinách miestami okolo 16 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 28 až 33 stupňov, na severozápade okolo 26 stupňov Celzia. Slabý, na západe severozápadný vietor do 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h) pri búrkach prechodne zosilnie.

Meteorológovia vystríhajú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu