Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák prezradil príčinu nehody!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (5)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Obrovské nešťastie otriaslo celou Európou. Slovenský autobus s dovolenkármi, ktorí sa vracali z gréckeho ostrova Korfu, v Srbsku havaroval. Pri nešťastí zomreli traja Slováci (dve ženy a jeden muž) a dve Češky. Jedna obeť mala 34 rokov, ďalšie dve obete mali 62 a 68 rokov. Prinášame vám exkluzívne informácie o priebehu osudnej cesty.

Krátko po pol desiatej večer pristál na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave vládny špeciál s 23 turistami, ktorí prežili tragickú nehodu autobusu. Na Slovensko pricestovalo 13 Slovákov a 10 Čechov. Následne im ministerstvo zabezpečilo odvoz do domovov. Slováci pochádzajú z rôznych kútov krajiny - z Martina, Banskej Bystrice, Margecian, Humenného, či Košíc. V Srbsku ostali ešte dve Slovenky, ktorých aktuálny zdravotný stav neumožňoval pevoz. Spolu s nimi tam ostali aj psychológovia. "Trauma je mimoriadna," povedal minister vnútra po prílete na letisko. Na Slovensko priletel aj jeden vodič, druhý, ktorý viedol autobus v čase nešťastia, ostáva kvôli potrebným policajným úkonom v Srbsku. Trestnému stíhaniu sa zrejme nevyhne. Podľa Kaliňáka sa pod nehodu pravdepodobne podpísala únava a zlyhanie ľudského faktora. 

Vládny špeciál vyrazil zo Srbska podvečer

Zo srbského mesta Niš späť na Slovensko dnes v podvečer odletelo 23 cestujúcich z autobusu, ktorý nadránom havaroval v Srbsku. Z nich je 13 Slovákov a desať občanov Českej republiky. Dve Slovenky naďalej zostávajú v nemocnici v Niš. Najpravdepodobnejšou príčinou nehody bol mikrospánok vodiča autobusu. Na letisku v meste Niš o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Šéf rezortu vnútra sa mal možnosť rozprávať aj so zranenými osobami. „Oni to vidia jednoducho všetci v tej podobe, že došlo vlastne k mikrospánku a zídeniu autobusu z cesty, pretože žiaden úder až do prevrátenia nenastal. Tie najväčšie zranenia a obete boli v prednej časti autobusu,“ povedal Kaliňák.

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kaliňák ocenil prácu srbských záchranárov a policajtov. „Vo veľmi krátkej dobe sa im podarilo ošetriť všetkých pacientov, sústrediť ich do jednej nemocnice a pripraviť ich na transport,“ uviedol. Presnú príčinu nehody stále vyšetrujú. „Treba povedať, že podľa predbežných rozhovorov s políciou pri takýchto nehodách to býva najčastejšie zlyhanie ľudského faktora. Preverujú, samozrejme, aj prípadné technické nedostatky autobusu, ale cesta bola rovná, prekážku zatiaľ nenašli,“ doplnil minister.

Z piatich obetí nehody sú traja Slováci a dvaja občania Českej republiky. „My sa sem ešte musíme vrátiť, minimálne po dve zranené, ktoré tu ostávajú, jedna je v ťažkom, ale stabilizovanom stave, druhá je v ľahšom stave, ale jej zdravotný stav neumožnil dnes prevoz,“ uzavrel Kaliňák. 

Autobus cestoval z Grécka

Dovolenkári prežili krásne chvíle na slnečnom gréckom ostrove Korfu. V pondelok podvečer sa loďou presunuli z Korfu na grécke pobrežie do prístavu Igoumenitsa. Tam ich čakal autobus aj s dvomi vodičmi. "Vodiči mali prestávku, v prístave absolvovali potrebný oddych, rovnako mal technicnú prestávku aj autobus," povedala nám zástupkyňa cestovnej kancelárie Aeolus Viera Ložeková. 

 

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Osudná jazda

Po tom, čo 29 cestujúcich, medzi ktorými boli 12 Česi, prestúpilo z lode do autobusu, vybrali sa na približne 1300 kilometrovú trasu do Bratislavy. Z prístavu na gréckom pobreží smerovali na mesto Thessaloniki, prešli severom Grécka, cez Macedónsko do Srbska. Nešťastie sa stalo krátko po prejdení hraníc, približne po 450 kilometroch od začiatku cesty okolo pol štvrtej v noci. "Len 15 minút pred nešťastím, platil šofér cestné mýto," opísala Ložeková. Čo sa pod tragédiu mohlo podpísať, si cestovná kancelária nevie vysvetliť. Mikrospánok u vodiča podľa jej slov do úvahy neprichádza. Ako prezradila, s najväčšou pravdepodobnosťou skúseného vodiča na ceste niečo vyrušilo, a preto strhol volant doprava. Špekuluje sa aj o prasknutom čelnom skle.  

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTS)

Cestujúci spali

Cestujúci v autobuse spali, prebudil ich až desivý náraz. Autobus zišiel na diaľnici Skopje - Belehrad pri obci Bobovište neďaleko Aleksinca mimo cestu a prevrátil sa na pravý bok. Pod ťarchou zahynuli piati ľudia, traja Slováci a dve Češky. Na miesto dorazili záchranné zložky a rozbehla sa záchranná akcia. Z desivej havárie nevyviazol nikto bez zranení. Z 26 cestujúcich, ktorí nešťastie prežili, sa niektorí zranili ľahko, iní ťažko.    


Prečítajte si aj:

MIMORIADNA SPRÁVA Tragická nehoda slovenských dovolenkárov: FOTO Päť mŕtvych a desiatky zranených!


Dve mŕtve Slovenky a jeden Slovák

Podľa RTS previezli 16 zranených do mesta Niš, kde prijali aj jeden ťažký prípad. Priamo v Aleksinci po nehode hospitalizovali ôsmich pacientov, z ktorých dvaja utrpeli vážnejšie poranenia. Lekári v Aleksinci uviedli, že najväčším problémom pri ošetrovaní zranených bola jazyková bariéra, pomohlo im však tlmočenie, ktoré poskytli miestni Slováci. Dozvedeli sa tak, že cestujúcich zastihla nehoda v spánku a sťažovali sa najmä na bolesti nôh. Obyvatelia Aleksinca ponúkajú aj ďalšiu pomoc a prichádzajú do nemocnice darovať krv. Podľa denníku Blick sú medzi slovenskými obeťami Ľubomír (†62), Martina (†34) s mamou Erikou alebo Editou (†67).  

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Bezprostredne po nehode sa zástupcovi cestovnej kancelárien Aeolus nevedeli spojiť s vodičmi. "Jeden šofér bol vypovedať na polícii, druhý bol podrobený ošetreniu," povedala Ložeková. Do Srbska sa chystá odletieť vládny špeciál, ktorý by sa mal s časťou turistov na Slovensko vrátiť dnes večer okolo deviatej.  

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo pomáha dovolenkárom

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že vládny špeciál sa bude snažiť priviesť na Slovensko, čo najviac dovolenkárov, ktorí sú momentálne v meste Niš. Jednu zranenú Slovenku a šoféra nie je možné priviesť kvôli vážnosti zranení. Ostatní by mali prísť na Slovensko podvečer. Väčšina z dovolenkárov prejavila záujem vrátiť sa domov špeciálom ministerstva vnútra. 

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zranených turistov dopravia na Slovensko

Zo Srbska by sa malo vrátiť 24 turistov. Niektorých privezie k lietadlu sanitka a rovnako sanitky budú čakať aj na bratislavskom letisku a prenesú zranených do Univerzitnej nemocnice Bratislava. "Univerzitná nemocnica Bratislava je pripravená prijať zranených Slovákov, intenzívne komunikujeme s tamojšími zdravotníkmi, pripravujeme adekvátne pracoviská, kde bude zraneným poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť. Pacienti budú podľa charakteru zranení prijatí v Univerzitnej nemocnici na Kramároch, v Ružinove alebo v Petržalke. V prípade potreby budú k dispozícii aj naši psychológovia," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.  

Intervenčný tím

Do Srbska podľa Kaliňáka odcestoval aj intervenčný tím pozostávajúci z lekára, záchranárov, psychológov a duchovných, ktorí poskytnú adekvátnu starostlivosť. "Ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom zdravotníctva chce čo najviac zmierniť následky a traumu z tejto dopravnej nehody," vyhlásil. Kaliňák nevedel povedať, koľko dovolenkárov privezú ešte dnes na Slovensko, vyjadril však nádej, že "to bude väčšina z nich, keďže mnohí sú už po ošetrení". 

Tragédia slovenských dovolenkárov: Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Do Bratislavy sa vládnym lietadlom privezú aj zranení českí turisti, ktorých odovzdajú do rúk českého veľvyslanectva v SR. Vládny špeciál podľa ministra vnútra odletí na miesto nehody aj o pár dní a privezie zvyšok turistov vrátane ťažko zranenej pacientky, na čo je nový špeciál uspôsobený.

Transport z Bratislavy zabezpečí cestovka

Slovenských turistov z havarovaného autobusu pri srbskom meste Niš, ktorých dnes večer privezie vládny špeciál TU-154 na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave, bude z hlavného mesta do miesta ich bydliska rozvážať cestovná kancelária Aeolus. Potvrdila to zástupkyňa cestovnej kancelárie Aeolus Bratislava Viera Ložeková.

Ide predovšetkým o obyvateľov stredného a východného Slovenska. "Ich rodinní príslušníci teda nemusia cestovať do Bratislavy," povedala Ložeková. Vládny špeciál by mal zároveň na bratislavské letisko prepraviť aj českých turistov, ktorí budú schopní transportu. Ich transport z letiska v Bratislave domov, najmä do Brna, zabezpečí podľa vyjadrení Ložekovej česká ambasáda.

Cestovná kancelária Aeolus, ktorej patrí havarovaný autobus, vyslala ešte ráno na miesto nehody náhradný autobus. Bolo to teda ešte v čase, ako sa rozhodlo o prevezení slovenských a českých turistov na Slovensko vládnym špeciálom. Podľa Ložekovej využijú autobus na prepravu vecí z havarovaného autobusu.

Príčiny havárie stále nie sú známe

 "Z môjho pohľadu sa nedá dopredu určiť, akým spôsobom a k čomu mohlo dôjsť. Nejaké prvotné výpovede vodičov sú, ale všetko je v rukách srbských orgánov. Pre nás je teraz najpodstatnejšie, čo najviac zmierniť traumu všetkých tých, čo sa v autobuse nachádzali a čo najskôr ich odovzdať do kruhu ich rodín," uviedol Kaliňák.

Viac o téme: NehodaTragédiaHaváriaAutobusSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu