Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maturantov dnes potrápila slovenčina: Pozrite si zverejnené témy slohových prác

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Maturanti dnes absolvovali prvú časť maturitnej skúšky z predmetov slovenský jazyk a literatúra a slovenský jazyk a slovenská literatúra. Na test zo slovenského jazyka a literatúry sa podľa Martiny Slušnej z komunikačného odboru ministerstva školstva prihlásilo celkovo 42 600 žiakov. V školách s vyučovacím jazykom maďarským malo dnes maturovať z povinného maturitného predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra 1 864 žiakov.

Súčasťou dnešných testov bola externá časť aj písomná forma internej časti skúšok. Študenti si mohli pri slohu vybrať zo štyroch možností. Prvou bola úvaha na tému „Najjasnejšie pojmy sú často zatemňované zložitými úvahami“. Druhá možnosť bola charakteristika osoby na tému „To najkrajšie bolo v nej/v ňom ukryté...“. Ďalej si tiež mohli vybrať rozprávanie s témou „Dnes som mal/mala rande so svojím mestom…“ a diskusný príspevok „Jeden deň bez zlozvyku/zlozvykov!“.

Krutá realita slovenských pomerov: Učiteľ s diplomom zarobí menej ako človek s maturitou!

Písomnú formu internej časti maturitnej skúšky absolvovali aj študenti v školách s vyučovacím jazykom maďarským. Žiaci mali opäť štyri možnosti, a to výklad na tému "Paralely v poviedkach Martina Kukučína a Kálmána Mikszátha", úvahu "Čo ma čaká v budúcnosti?", rozprávanie na tému "Také niečo sa neodpúšťa ľahko..." a beletrizovaný životopis s témou "Šťastný človek". 

Maturity potrvajú do konca týždňa

Prvú časť maturitnej skúšky bude tento týždeň skladať celkovo 45 358 žiakov zo 726 stredných škôl. V stredu 16. marca čakajú študentov skúšky z cudzieho jazyka. Vo štvrtok budú riešiť testy z matematiky a v piatok 18. marca čaká žiakov v školách s vyučovacím jazykom maďarským či ukrajinským test z maďarského jazyka a literatúry či ukrajinského jazyka a literatúry. 

Maturantov dnes potrápila slovenčina:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Maturanti sa dozvedia o výsledkoch z prvej časti skúšky 4. mája, keď Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania školám sprístupní oficiálne výsledky v elektronickej forme pre stiahnutie do školských informačných systémov. Najneskôr 6. mája na školy zašle oficiálne výsledkové listiny v papierovej podobe. Náhradný termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční 12. až 15. apríla. Opravný termín sa uskutoční od 6. až 9. septembra. Presné harmonogramy budú zostavené v závislosti od počtu žiakov prihlásených na náhradný a opravný termín z jednotlivých predmetov. 

Maturantov dnes potrápila slovenčina:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Tento školský rok je v poradí už dvanástym rokom, v ktorom sa uskutoční externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky.

 

Viac o téme: Maturita 2016Slovenský jazyk a literatúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu