Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNA SPRÁVA Prvý prípad vírusu Zika na Slovensku potvrdený!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Vírus Zika je na Slovensku. Oficiálne to dnes oznámil minister zdravotníctva Viliam Čislák. Nákazu potvrdilo referenčné laboratórium v Nemecku u 23-ročnej pacientky. Informácia prichádza po tom, ako vírus potvrdila u dvoch pacientov aj Česká republika.

Podľa slov ministra zdravotníctva virologické laboratórium v Hamburgu potvrdilo nákazu vírusom Zika u 23-ročej Slovenky, ktorá sa vrátila z Južnej Ameriky. Podozrenie na vírus Zika sa potvrdil a je pozitívny. Bola v Južnej Amerike, mala aj klinické prejavy. Veľmi dobre zareagovala pani primárka, ktorá pacientke zobrala odbery,“ povedal Viliam Čislák.

Skutočnosti, ktoré zmenia váš názor na vírus Zika: Toto ste o ňom nevedeli!

Čislák ďalej pripomenul, že vírus prenáša komár druhu aedes aegypti, ktorý na Slovensku nežije. Všetci pacienti sa nakazili v rizikových juhoamerických  krajinách. Liečba slovenskej pacientky bude aj naďalej len symptomatická. Minister zdôraznil, že až 80 percent pacientov nemá žiadne klinické prejavy a 20 percent z nich pociťuje príznaky ako pri chrípke.

Môže sa pohybovať na verejnosti

Pacientku s podozrením na vírus Zika hospitalizovali v prešovskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v stredu 24. februára a neskôr ju prepustili do ambulantnej starostlivosti. Je v dobrom klinickom stave. Informovala o tom primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, ktorá 23-ročnú pacientku z Prešovského kraja mala na oddelení. 

Pacientka sa môže pohybovať na verejnosti. Žiadny problém jej nehrozí. Bola poučená o epidemiologickom režime. Odišla s inštrukciami, ktoré zabraňujú tomu, aby sa vírus šíril. Nemá žiadne režimové obmedzenie, čo sa týka stravy. Nie je tehotná, nesmie darovať krv a bola poučená aj ohľadom ďalších okolností.

MIMORIADNA SPRÁVA Prvý prípad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mladá žena strávila mesiac v Južnej Amerike, kde sa pohybovala aj v džungli. Potvrdila, že ju tam poštípali komáre. Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Bola stabilizovaná, ochorenie malo ľahší priebeh. Bolesti v priebehu dvoch dní ustúpili. „Klinický stav sa úplne upravil. Odišla domov. Nie je predpoklad, aby sa jej stav zhoršil, aj keby prišlo pozitívne stanovisko z Hamburgu. Ďalšie kroky spadajú do kompetencie Úradu verejného zdravotníctva,“ povedala po prepustení pacientky primárka.

Pacientka už vírus prekonala a jej organizmus by si mal vytvoriť proti nemu imunitu. Vyplýva to z dostupných údajov, ktoré nemocnica má k dispozícii. Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne opatrenia. Išlo o štandardný postup, aký v práci s infekčnými pacientmi používajú stále, konštatovala Špiláková. Pacientka si neželá žiadnu medializáciu.

Dvaja nakazení v Česku

V Česku boli minulý týždeň zachytené prvé prípady vírusu Zika. Vírus sa spája s narodením detí s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom v Latinskej Amerike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila kvôli vírusu Zika celosvetový stav núdze. Nákaza sa zrejme prenáša z matky na plod, možno aj pohlavným stykom.

MIMORIADNA SPRÁVA Prvý prípad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu

Počet „importovaných“ prípadov výskytu vírusu Zika v Európe sa stále zvyšuje. Rakúsko zatiaľ registruje tri prípady zavlečenia vírusu do krajiny, a to jeden z Brazílie a dva z Kolumbie. V Nemecku registrujú doteraz 20 prípadov tejto infekcie. Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

Ako pre tlačovú agentúru APA uviedol viedenský virológ Stephan Aberle, tri prípady infekcie v Rakúsku majú priebeh bez akýchkoľvek komplikácií. U žien, ktoré neboli tehotné, ich sprevádzali vyrážky a bolesti kĺbov. Väčšina infekcií spôsobených predmetným vírusom prebieha bez symptómov, niektoré sprevádzajú príznaky podobné chrípke.

MIMORIADNA SPRÁVA Prvý prípad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

 

Viac o téme: VírusZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu