Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivé zistenia o rakovine: Slováci sú najhorší na svete, pri jednom z najzákernejších druhov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Rakovina hrubého čreva je podľa odborníkov tretím najčastejšie diagnostikovým druhom rakoviny a štvrtou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu vo svete. Prečítajte si, prečo z globálneho hľadiska najviac ohrozuje práve Slovákov.

Rakovina podľa odborníkov súvisí s hospodárskym rozvojom a prijatím modelu západného životného štýlu. Najnovšie závery vedcov, publikované v magazíne Gut, hovoria o veľkých celosvetových rozdieloch medzi počtom pacientov s ochorením na rakovinu hrubého čreva a úmrtím týchto pacientov.

Objav, ktorý zmenil históriu: Pokusy na žene s rakovinou a superliek bol na svete

V roku 2012 pribudlo podľa Eurekalert.org až 1,4 nových prípadov a až takmer 700-tisíc ich skončilo úmrtím. Štatistické údaje z databázy GLOBOCAN, ktoré zahŕňajú informácie o počte nových chorých a úmrtnosti zo 184 krajín sveta, vyznievajú pre našu krajinu alarmujúco.

V rebríčku ochorenia kraľujú Slováci

Rakovina hrubého čreva najviac postihuje z globálneho hľadiska Slovákov (61,6 prípadov na 100-tisíc obyvateľov). Na druhom mieste v rebríčku zákerného ochorenia sa nachádza Maďarsko (58,9 prípadov na 100-tisíc obyvateľov) a na treťom Kórea (58,7 prípadov na 100-tisíc obyvateľov). Najmenej ochorení vedci zaznamenali v subsaharskej Afrike, Gambii a Mozambiku. Muži sú v porovnaní so ženami na tento typ rakoviny náchylnejší, pretože ňou v porovnaní so ženami trpia v priemere o 25 percent viac.

NAJLEPŠIA SPRÁVA ROKA Rakovina zmizla, potvrdili testy nového lieku: K nám príde už v lete!

Ďalším dôležitým zistením vedcov je postreh, že výskyt rakoviny vzrastá so stúpajúcou úrovňou hospodárskeho rozvoja. Odborníci očakávajú, že v roku 2030 sa nárast ochorenia bude týkať 2,2 miliónov ľudí a straty na životoch dosiahnu hodnotu až 1,1 milióna. V krajinách s veľmi vysokou úrovňou hospodárskeho rozvoja je počet nových prípadov v priemere až šesťkrát vyšší ako v málo hospodársky rozvinutých štátov. Faktom však je, že najviac úmrtí sa týka vysoko ekonomicky rozvinutých krajín, kam patrí aj Stredná a Východná Európa.

Hrozivé zistenia o rakovine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tri skupiny krajín

Vedci rozlišujú tri odlišné skupiny krajín. Do prvej patria napríklad Filipíny, Čína, Brazília, Rusko, Chorvátsko, Poľsko či Španielsko. Sú to krajiny, v ktorých počet ochorení a úmrtí narastá alebo dlhodobo stagnuje. Do druhej skupiny vedci zaradili Kanadu, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Švajčiarsko, Taliansko, Britániu či Slovensko. Znamená to, že v našej krajine síce stúpa počet nových ochorení, ale úmrtnosť klesá. V zastúpení tretej skupiny sa nachádzajú Česko, Francúzsko, Rakúsko, USA či Nový Zéland, ktoré síce hlásia stále vysoké počty ochorenia, ale úmrtnosť a rozšírenie rakoviny sa znižuje vďaka dobrej prevencii, liečbe a včasnej diagnostike.

Karcinogénne mäso

WHO na základe záverov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) vydala vyhlásenie, že rakovina hrubého čreva a konečníka preukázateľne súvisí s konzumáciou červeného mäsa. Závisí však od množstva a kvality prijímaného mäsa. Medzi rizikové patrí hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské alebo kozie mäso.

Prevratný objav českých vedcov: Krvná skupina súvisí s imunitou aj rakovinou!

Zo štúdií vyplýva, že spracované červené mäso je dokázateľne pre človeka karcinogénne. Problém predstavuje predovšetkým jeho konzervovanie, údenie, fermentácia či nadmerné solenie. Už len 50 gramov spracovaného mäsa denne môže zvýšiť riziko rakoviny o takmer 20 percent. Surové mäso veci klasifikovali ako potenciálny ľudský karcinogén. Karcinogénne látky vznikajú pri tepelnom spracovaní mäsa. Prevenciou je preto nižšia konzumácia mäsových jedál.

Ako upozornila Liga proti rakovine (LPR), k prevencii patria aj zdravé životné návyky. „Nefajčite, vyhýbajte sa obezite, vykonávajte pravidelnú fyzickú aktivitu s výdajom energie, jedzte denne viac druhov zeleniny a ovocia, obmedzte príjem potravín obsahujúcich živočíšne tuky, vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu,“ radí LPR a mužom i ženám od 50. roku života odporúča, aby sa pravidelne zúčastňovali skríningu hrubého čreva a konečníka.

Hrozivé zistenia o rakovine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Rakovina hrubého čreva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu