Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Príčina najrozšírenejšej rakoviny odhalená: Slováci, toto sa týka najmä vás

MUDr. Peter Minárik, PhD. Zobraziť galériu (4)
MUDr. Peter Minárik, PhD. (Zdroj: archív PM)

BRATISLAVA – V rámci nášho redakčného pátrania po príčinách rozšírenia rakoviny na Slovensku sme oslovili aj známeho gastroenterológa Petra Minárika z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Prezradil nám faktory vedúce k vzniku rakoviny, ktorá v globálnom meradle postihuje Slovákov najviac.

Ako Topkám potvrdil doktor Minárik, Slovensko patrí v európskom meradle medzi krajiny s najvyšším výskytom novozistených prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka. V štatistikách z roku 2012 „získalo“ Slovensko v tomto parametri dokonca najhoršie miesto vôbec (Zdroj: GLOBOCAN, IARC, 2012; http://globocan.iarc.fr)Výskyt kolorektálneho karcinómu stúpa s úrovňou industrializácie a je vyšší v ekonomicky vyspelých krajinách.

Veľká mapa najhoršieho strašiaka Slovákov: V týchto okresoch na rakovinu zomierame najviac

Na vznik tohto druhu rakoviny veľmi intenzívne vplýva životný štýl ľudí. Vo všeobecnosti možno za významný rizikový faktor považovať nadmerné zásoby celkového telesného tuku a brušného tuku, resp. obezitu. Obezita podľa niekoľkých presvedčivých dôkazov môže stáť za vznikom ďalších šiestich druhov rakoviny, ktorými sú rakovina pažeráka, pankreasu, žlčníka, obličky, prsníka u žien po menopauze a rakoviny sliznice maternice.

Príčina najrozšírenejšej rakoviny odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív PM)

Výskyt rakoviny hrubého čreva v poslednej dobe najviac stúpa v krajinách so stredným a nízkym stupňom ekonomickej vyspelosti. V priemere postihuje viac mužov ako žien, pričom karcinóm konečníka je o 30-50 percent častejší u mužov. Problematické je aj to, že každý druhý prípad má fatálny priebeh. Práve rakovina hrubého čreva a konečníka je štvrtou najčastejšou príčinou všetkých úmrtí na zhubný nádor vo svete.

Príčina najrozšírenejšej rakoviny odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív PM)

Početné vedecké štúdie priniesli hodnoverné dôkazy, že medzi preukázateľné rizikové faktory pri tomto type rakoviny patrí už spomínaná konzumácia červeného mäsa, pitie alkoholických nápojov u mužov, nadmerný telesný a brušný tuk, ale aj vyššia telesná výška u dospelých, ktorá súvisí s vyšším príjmom živočíšnych bielkovín.

Obezita sa stala v ekonomicky rozvinutých krajinách epidémiou. Podľa štatistických odhadov trápi nadváha spolu s obezitou viac ako polovicu dospelej populácie Európy vo veku od 35 do 65 rokov. Nadváha je v priemere častejšia u mužov a obezita u žien. Odborníci však varujú, že obezita nesúvisí len s rakovinou, ale aj s vysokým krvným tlakom, cukrovkou 2. typu a takisto aj so závažnými chorobami srdca a ciev.

Príčina najrozšírenejšej rakoviny odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: RakovinaPeter Minárik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu