Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

A je to opäť tu, rebríček najlepších miest na život: Bratislava skončila horšie ako vlani

Bratislava Zobraziť galériu (4)
Bratislava

BRATISLAVA – Kde sa žije najlepšie? To je otázka, ktorú si položili aj odborníci, ktorí sa rozhodli porovnať kvalitu života v jednotlivých mestách v rámci medzinárodnej štúdie. Spomedzi 230 svetových metropol sa naša Bratislava veľmi nevyznamenala.

Štúdia tímu odborníkov spoločnosti Mercer sa zamerala na sociálno-ekonomické podmienky života vo svetových metropolách. Z porovnania miest vyplýva, že najlepšie sa žije vo Viedni a najhoršie v Bagdade. Paradoxne, mestá ako Londýn, Paríž a New York sa nedostali ani medzi prvých top 35!

Prieskum popularity dopadol pre Slovensko katastrofálne: Naša povesť v Európe je otrasná

Viedeň dlhodobo investuje do kvality sociálneho bývania. Navyše, mesto je bezpečné, má skvelú hromadnú dopravu za prístupnú cenu. Jej výhodou je aj geografická poloha a je vstupnou branou do krajín východnej Európy. Turisti Viedeň hodnotia ako veľmi živé mesto, navyše, všímajú si aj možnosti rekreácie v okolitých Alpách.

Desať najlepších miest
Zobraziť galériu (4)
Desať najlepších miest

Desať najhorších miest
Zobraziť galériu (4)
Desať najhorších miest

Rebríčku dominujú nemecky hovoriace mestá, ako referuje Theguardian.com. Okrem Viedne sa na popredných priečkach umiestnil Zürich, Mníchov či Düsseldorf. Paríž skončil na 37. mieste pred Londýnom, ktorý sa umiestnil na 39. priečke – ich renomé poškodili hroziace teroristické útoky.

A je to opäť
Zobraziť galériu (4)

Americké mestá skončili pomerne zle kvôli zníženej bezpečnosti a vyššej kriminalite. Najvyššie sa umiestnilo San Francisco, ktoré skončilo 28.. Druhým najlepším miestom pre život je švajčiarsky Zürich a tretím novozélandský Auckland. Bratislava sa ocitla až na 82. priečke, pred ňou sa umiestnila ako 79. Varšava, Budapešť skončila na 77. a Praha na 69. mieste. Minulý rok skončila Bratislava na 81. priečke, v roku 2012 Bratislava obsadila 86. priečku, čím si o niečo polepšila. Pre porovnanie, v roku 2006 bola Bratislava na 102. mieste a o rok neskôr poklesla na 103. pozíciu.

Viac o téme: MetropolaBratislavaŽivotné podmienky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu