Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je rozhodnuté, spojenci budú riadiť obranu zo Slovenska: Vojaci budú z USA, Nemecka a Turecka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes odsúhlasil pôsobenie styčného integračného tímu NATO (NATO Force Integration Units - NFIU) na Slovensku. Jeho vytvorenie schválili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra. Integračný tím bude sídliť v kasárňach v bratislavských Vajnoroch. Pôsobiť tam bude 41 osôb, z toho 21 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Zvyšní vojaci budú z ostatných členských krajín NATO.

Pre možnosti zapojenia sa aj iných členských štátov NATO do NFIU a z hľadiska zachovania flexibility pri prípadných zmenách zahraničnej účasti neurčuje materiál explicitne jednotlivé štáty, ktorých príslušníci budú v NFIU pôsobiť. V súčasnosti o pozície v NFIU na území Slovenska prejavili záujem Česká republika, Spojené štáty americké, Spolková republika Nemecko, Maďarsko, Poľská republika, Turecká republika a Rumunsko, uvádza sa v materiáli. 

Styčný integračný tím NATO vznikne na území Slovenskej republiky v roku 2016. Plnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do konca roku 2016. Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie prítomnosti síl členských štátov NATO v prípade plnenia ich úloh na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení Ozbrojených síl Slovenskej republiky s ozbrojenými silami členských štátov NATO. Pôsobenie NFIU sa na základe rozhodnutia Severoatlantickej rady bude riadiť Protokolom o statuse medzinárodných vojenských veliteľstiev zriadených podľa Severoatlantickej zmluvy. 

Rezort obrany už začal s prípravnými prácami na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE), uvádza sa v materiáli. 

Viac o téme: NATONFIU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu