Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Mikolaj poprel, že testy deviatakov unikli pred začiatkom skúšok

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) dnes poprel, že testy žiakov deviatych ročníkov základných škôl Monitor vopred unikli cez internet.

Reagoval tak na tvrdenia slovenských médií, podľa ktorých sa úlohy zo slovenského jazyka a matematiky objavili na webe ešte pred začiatkom riešenia testov, do ktorých sa v utorok zapojilo vyše 60.000 žiakov.

"Jediné, čo existuje, sú rôzne internetové správy rôznych hackerov (...); to nie sú overené informácie," vyhlásil minister. Tvrdenia, že na internete sa objavili testy zhodné s tými, ktoré riešili žiaci, odmietol. Dodal, že podstatná časť informácii sa objavila až po otvorení Monitoru. "My sme mali otázky zapečatené v obálkach a žiadna otvorená nebola," poznamenal.

Podľa denníka Pravda bola v pondelok na internete prístupná slovenčina a v utorok ráno aj matematika, informácie o Monitore boli údajne prezradené na viacerých internetových stránkach.

Výsledky Monitoru by mali zohľadniť stredné školy pri prijímaní žiakov, v budúcnosti by mali prijímacie skúšky aj nahradiť. To, ako dopadli deviataci na testoch, má byť známe do 28. marca.

Žiaci mali pôvodne testy písať už 6. februára, pre chrípkové prázdniny na mnohých školách ich však ministerstvo presunulo na marec. Z niektorých škôl sa vtedy vrátili obálky s testami otvorené, čím vznikli pochybnosti, či otázky riaditelia škôl nevyzradili žiakom už v predstihu. Hoci sa podozrenia jednoznačne nepotvrdili, ministerstvo školstva sprísnilo kontrolu Monitoru.

K úniku písomiek došlo aj v minulosti. V roku 2005 sa študentom dostali do rúk maturitné testy z matematiky, v ktorých už boli vyplnené aj správne odpovede. Externú maturitu muselo napokon opakovať približne 2700 študentov. Rozruch sprevádzal aj minuloročnú skúšku dospelosti. Opakovane sa v médiách objavovali informácie, že maturitné témy z literatúry a niektorých cudzích jazykov unikli a boli dostupné na internete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu