Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ekonómovia kritizujú druhý Ficov balíček: Nie je to dar občanom, ale prerozdelenie daní

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico včera predstavil už druhý sociálny balíček. 15 opatrení za 300 miliónov eur má zlepšiť situáciu bežným Slovákom. Topky oslovili ekonómov, aby sa pozreli na ohlásené predvolebné sľuby vlády. Toto je ich verdikt.

Nie balíček, ale ozdravenie verejných financií

"Aj príjmy z vyššieho ekonomického rastu, aj príjmy z lepšieho výberu daní patria rovnako do štátneho rozpočtu. Štát by s nimi mal nakladať s rešpektom voči dlhodobej udržateľnosti verejných financií," povedal pre Topky ekonóm Andrej Arady z VÚB banky s tým, že rozpočet na roky 2016-18 už počíta s pomalšou konsolidáciou.

Analytik si myslí, že lepší rast by mala vláda využiť na ozdravovanie verejných financií, pretože po roku 2008 naše financie aj kvôli kríze utrpeli. "Slovensko po roku 2008 naakumulovalo veľký objem dlhu len na to, aby sa zaplatili rastúce verejné výdavky na spotrebu. Aktuálny silnejší rast ekonomiky a rastúce príjmy by teraz bolo vhodné využiť na opätovné ozdravenie verejných financií, ktoré po roku 2008 utrpeli," dodal Arady.

Ekonómovia kritizujú druhý Ficov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Balíček nie je darček, ale prerozdelenie daní

Druhý balíček sa nepáči ani Radovanovi Ďuranovi. "Sociálny balíček nie je darom štátu občanom, ale prerozdeľením daní, ktoré štát od občanov vybral. Vláda nenechá občanov rozhodnúť sa, ako naložiť so svojimi prostriedkami, ale rozhoduje za nich?" kritizuje rozhadzovanie vlády ekonomický expert inštitútu INESS.

Prečo lyžiarsky kurz?

Ilustráciu rozhodnovania vlády za ľudí vidí Ďurana v dotovaní lyžiarskych kurzoch. "Krásne to vidieť na financovaní lyžiarskych kurzov. Mnohí rodičia by radšej svojim deťom uhradili celoročné členstvo napríklad v basketbalovom klube, ale vláda za nich rozhodla, že ich dane musia ísť na lyžovanie. Dane pritom nerastú len vďaka ekonomickému rastu ale najmä vďaka predchádzajúcemu zvyšovaniu daní," myslí si ekonóm.

Ekonómovia kritizujú druhý Ficov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Peniažky do štátnej pokladnice prúdia najmä zo zvýšených daní, ktoré platíme my všetci. Od roku 2012 pritom vyberá vláda až o 2 a pol miliardy eur viac. "Vláda ponechala zvýšenú DPH, ktorá do rozpočtu ročne prináša 250 mil. eur. Naďalej platia osobitné dane, právnické osoby platia 22% daň namiesto 19%, najvyššiu v regióne. Klesol počet dohodárov kvôli zavedeniu odvodov na dohody. Oproti roku 2012 vyberá vláda na daniach a a odvodoch o 2,5 mld. eur viac, časť z vybraných prostriedkov vráti občanom, bohužiaľ v nie veľmi efektívnych dávkach," tvrdí Radovan Ďurana.

V druhom balíčku je podľa neho veľa neadresných dávok. Doplatky na lieky vláda chce doplácať dôchodcom s 250, ale aj 750 eurovým príjmom. Rovnako ako dotácie na ekologické zdroje energie. Tie dostanú najmä ľudia s vyšším príjmom. "Sociálny balíček prichádza v období, keď si vláda nesplnila základnú úlohu a to pripraviť vyrovnaný, alebo udržateľný rozpočet."

Ekonómovia kritizujú druhý Ficov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Vláda zavádza, výdavky balíčka sú financované z pôžičiek

Vláda tvrdí, že balíček bude financovaný z lepšieho výberu daní. Toto tvrdenia však Ďurana odmieta - kým je rozpočet v deficite, vždy sa musíme požičiavať. "Ten (rozpočet - pozn. red.) by aj v budúcom roku mal skončiť s deficitom takmer 2 mld. eur a preto aj na financovanie tohto balíčka si budeme musieť požičať. Tvrdenie, že balíček bude financovaný z vyššieho výberu je zavádzaním. Kým vláda hospodári s deficitom, každý jej výdavok je z časti financovaný z pôžičiek."

Minimálna mzda má negatívny dopad pre ľudí bez práce

Ekonómovi z INESS sa nepáči ani zvyšovanie minimálnej mzdy. "Do sociálneho balíčka bola pritom zaradená aj minimálna mzda, ktorá je každoročným predmetom rokovania tripartity, a teda nie je "dielom" vlády. Práve zvyšovanie minimálnej mzdy v dnešnej situácii považujeme za problematícké. Na východe a v strede Slovenska sú státisíce ľudí bez práce a bez zručností, a práve pre nich má zvyšovanie minimálnej mzdy najvyššie negatívne dopady. Práca sa im bude hľadať omnoho ťažšie, ak zároveň dôjde k rastu celkovej mzdy," povedal pre Topky Ďurana.

Opatrný optimizmus

Balíček obsahuje aj pozitívne opatrenie. Podľa Ďuranu je to vykazovanie DPH v stavebníctve na konci projektu. "Za pozitívum treba označiť  posledný bod balíčka, vykazovanie DPH v stavebníctve na konci projektu, čo zníži administratívnu záťaž podnikateľov." Dobrý úmysel obsahuje aj nižšia DPH na vybrané potraviny, ale aj tu hrozia riziká. "Znižená sadzba DPH by mohla znížiť daňové zaťaženie, ale navrhovaný spôsob je kostrbatý, a hrozí administratívna náročnosť tohto systému (čerstvé vs. mrazené mäso...)."

Rekonštrukcia nemocníc je vítaným opatrením, ale patrí do scoiálneho balíčku? "Smutným záverom balíčka je rekonštrukcia nemocníc. To, čo by malo byť dlhodobou prioritou štátu, sa ocitlo na zozname "sociálnych" opatrení," dodal Ďurana.

Toto je 15 opatrení, ktoré včera predstavil Robert Fico

1. Nižšia DPH na niektoré potraviny

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny z 20 % na 10 %. "My sme už vo finiši. Zoznam precizujeme o konkrétne položky. Ale v podstate bude platiť to, čo sme už definovali na pracovnom sneme. Bavíme sa dnes o čerstvom mäse, mlieku, chlebe, o niektorých výrobkoch, ktoré sa týkajú rýb. Celkovo tento balík, pokiaľ ide o 10-% zníženie DPH, má pomôcť domácim výrobcom," podotkol včera premiér.

2. vyššia minimálna mzda

V záujme vlády je aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Podľa premiéra by sa mala určite v budúcom roku priblížiť hranici 400 eur.

3. Zvýšenie materskej dávky

Zvýšenie materskej dávky zo 65 % na 70 % príjmu.

4. Vyšší príspevok na starostlivosť o dieťa

Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa z 230 eur na 280 eur. "Mladé rodiny budú môcť použiť tieto peniaze na zaplatenie materskej škôlky, alebo nejakého profesionála, ktorý sa stará o dieťa," myslí si Fico.

5. Pomoc pre menej rozvinuté regióny

Vláda sa bude zaoberať aj návrhom zákona, ktorý je zameraný na podporu menej rozvinutých okresov."Dňa 18. augusta zvolávam do Bratislavy poradu starostov, primátorov, podnikateľov, predstaviteľov miestnej štátnej správy, zatiaľ z vybraných okresov, kde miera nezamestnanosti bude vyššia ako 20 %," informoval premiér s tým, že vláda ich chce informovať o pripravovaných opatreniach.

Týmito okresmi sú Veľký Krtíš, Rožňava, Poltár či Kežmarok. "Tento návrh zákona pôjde do prvého čítania okamžite na septembrovú schôdzu. Predkladatelia navrhujú účinnosť zákona už 1. decembra," priblížil Fico.

6. Príspevky na lyžiarske kurzy pre žiakov

Vládny kabinet plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Má ísť o príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov piatych ročníkov základných škôl v škole v prírode na úrovni 100 eur, pobyt žiakov siedmych ročníkov základných škôl a študentov tretích ročníkov stredných škôl na lyžiarskych kurzoch v sume 150 eur. "Očakávame obrovský impulz pre cestovný ruch, pretože naše analýzy hovoria, že pôjde o viac ako 600 tisíc prenocovaní, ktoré ponúkneme slovenským turistickým zariadeniam," povedal.

7. Pobyty pre sociálne slabšie rodiny

Vláda chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach.

8. Zníženie doplatku na lieky

Medzi ďalšie opatrenia druhého sociálneho balíčka patrí aj zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov.

9. Väčší počet detí v škôlkach

Vládny kabinet chce pokračovať aj v rozširovaní kapacít predškolských zariadení. "Chceme vyjsť v ústrety všetkým mestám a obciam, ktoré požiadajú o rozšírenie kapacít. Prvé kolo maximálne úspešné," podotkol Fico. "Bol by som rád, keby voľných miest pre deti bolo aspoň päťtisíc, šesťtisíc,“ oznámil Fico.

10. Výstavba základných škôl

11. Obnova nemocníc

 Obnova spoločných priestorov nemocníc.

12. Štát odpustí 30 percent nákladov na zatepľovanie

"Veľa si sľubujeme, pokiaľ ide o podporu slovenskej ekonomiky, od opatrenia, ktoré hovorí o príspevku na zateplenie domov a energetické investície v bytovkách," povedal Fico. Pri úplnom zateplení rodinného domu by mali ľudia získať príspevok v sume 30 % nákladov na zateplenie, pričom maximálna suma na zateplenie má byť 6 tisíc eur.

13. Príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie

Ďalším opatrením je príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie. Má ísť o úhradu časti ceny pri kúpe fotovoltických panelov, veterných turbín, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel

14. Fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

Jedným z opatrení z druhého balíčka je fakturácia bez dane z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve. Podľa premiéra by DPH štátu odviedla až posledná firma v reťazci.

15. Lacné bankové účty

Viac o téme: EkonomikaBalíčekRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu