Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci tvrdia, že ich po útoku zabudli v Tunisku: Bol to najdlhší víkend nášho života!

Tuniský hotel Marabout Zobraziť galériu (4)
Tuniský hotel Marabout (Zdroj: Facebook/Fawzia Sebha)

SOUSSE – Keby v osudných hodinách práve nespali v hoteli, možno by padli za obeť tuniskému teroristovi, ktorý pred dvomi týždňami v letovisku Sousse postrieľal desiatky turistov. Po útoku sa však zobudili do zlého sna. Keď sa všetci turisti v strachu hrnuli domov, oni museli zostať uprostred chaosu.

„Boli sme ubytovaní v hoteli Marabout a miesto teroristického útoku bolo od nás vzdialené asi tri kilometre,“ spomína Alena, ako ju budeme z dôvodu zachovania anonymity volať, ktorá sa s nami rozhodla podeliť o svoju nepríjemnú skúsenosť. Ona a jej partner spolu s ďalšími dvomi pármi boli súčasťou zájazdu známej slovenskej cestovnej kancelárie. Patrili medzi tých nešťastníkov, ktorí sa už nezmestili do leteckého vládneho špeciálu odvážajúceho slovenských turistov.

Mimoriadne varovanie pre turistov v Tunisku: Hrozí ďalší teroristický útok, vráťte sa domov

V ten deň sa šestica ľudí rozhodla, že si ešte trochu pospia v hoteli, kým sa vyberú poprechádzať von do Port Cantaoui neďaleko miesta útoku. „Náhle nás však zo spánku zobudili policajné sirény, záchranky a poletujúci vrtuľník. Začali nám chodiť esemesky od rodiny. Všetci okrem nás už vedeli, čo stalo,“ hovorí Alena, ktorá sa o podrobnostiach útoku dozvedela z tuniskej televízie. „Až do pondelka sme potom boli zavretí len v izbe, chodili sme iba na večeru alebo raňajky. Keď sme prosili čašníkov o ďalšie informácie, vôbec nič nám nechceli povedať,“ dodáva rozhorčená Slovenka s tým, že to bol najdlhší víkend ich života.

Slováci tvrdia, že ich
Zobraziť galériu (4)

Na dovolenke ich vraj držali kvôli peniazom

Rovnako, ako ostatní turisti, aj skupina šiestich ľudí zo Slovenska sa pokúšala čo najskôr dostať domov, ale okolnosti im nepriali. „Boli sme registrovaní na ministerstve, pretelefonovali sme 300 eur z vlastného vrecka so slovenským hovorcom, s asociáciou cestoviek, veľvyslancom v Káhire a napriek tomu sme sa nedostali domov. Hovorca nám vravel, že dúfa, že sme v bezpečí, ale potom sa na nás vykašľal. Spolu s ďalšími desiatkami, možno aj stovkami Slovákov, sme boli nasilu držaní na dovolenkách, len aby Tunisko neprišlo o peniaze,“ sťažuje sa a za hlavného vinníka považuje cestovnú kanceláriu spolu s neschopnosťou delegátky adekvátne konať.

Slováci tvrdia, že ich
Zobraziť galériu (4)

„V deň útoku sme sami museli delegátku urgovať, aby po troch hodinách konečne niekam zavolala. Oznámila nám však iba to, že prvý vládny špeciál pre slovenských turistov je už plný,“ spresňuje Alena v mene skupiny šiestich turistov zo Slovenska. „Naťahovali nás, že sa špeciál otočí a odletíme v sobotu večer, ale ani to sa nestalo. Delegátka nám v nedeľu povedala, že napokon nikam nepoletíme. Podarilo sa nám odísť až v utorok večer,“ rozpamätáva sa na prežitý chaos Slovenka.

Každý okoloidúci bol náhle podozrivý

Počas víkendu boli „uväznení“ na izbe. Vonku hliadkovala polícia, na napriek tomu si Alena všimla, že vedľajší vchod hotela bol celú noc otvorený a po hoteli sa motali aj ľudia, ktorí neboli označení páskami. „Až v pondelok sme sa odvážili vyjsť k bazénu, ale boli sme tam len hodinu a celý čas sme sa pozerali po ľuďoch s taškami, či nemajú nejakú zbraň,“ opisuje s hrôzou Alena.

 

 

V televízii sa podľa slov Aleny objavili mylné informácie o tom, že niekoľkí Slováci nechceli ísť domov, pretože oni si rozhodne návrat domov nerozmysleli. „Boli sme šiesti a ponúkli nám najprv miesta pre štyroch a v deň odchodu špeciálu napokon pre piatich, ale nikoho z nás sme tam nechceli nechať samého,“ vysvetľuje Alena, podľa ktorej návrat Slovákov brzdila delegátka cestovnej kancelárie. Slovenskej asociácii cestovných kancelárií (SACKA) zoznam turistov zo Slovenska nedala včas, tým pádom sa mali problém dostať do lietadla.

Turisti zvažujú žalobu

Ako Topky informoval Ivan Schwarz zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií, „SACKA koordinovala komunikáciu a súčinnosť  medzi MZV SR a dotknutými CK vo veci repatriácie klientov slovenských CK v dňoch 25. - 27. 6. 2015. Zoznamy klientov, ktorí boli repatriovaní , a transfer na letisko v Monastire  boli v kompetencii dotknutých CK, zabezpečenie samotnej repatriácie  špeciálom MV SR bolo v kompetencii konzulárneho odboru MZV SR a MV SR.“ Ak teda na zozname slovenskí spomínaní slovenskí turisti chýbali, problém nastal na strane cestovnej kancelárie.

„V deň útoku sme mali vo večerných hodinách let z Tuniska do Bratislavy a voľné miesta využilo niekoľko klientov. Potom delegáti spisovali záujem klientov o predčasný návrat a tí boli dopravení vládnym špeciálom na Slovensko, a potom aj v pondelok a utorok chartrovým letom,“ uviedla pre Topky hovorkyňa cestovnej kancelárie Silvia Ladveničová.

Letovisko Sousse
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Alena však dosvedčuje, že viacerí Slováci im cestou domov spomínali svoj úmysel podať na cestovku žalobu, pretože turistov neposlali domov skôr a ohrozili ich kvôli peniazom. „Hoci sme boli všetci registrovaní, nikto nám nezavolal, či nechceme ísť domov,“ dopĺňa Alena, ktorá sa napokon dostala spolu s ďalšími piatimi Slovákmi šťastne domov. „Dúfame, že to bolo prvá a posledná dovolenka, na ktorej sme ronili slzy zúfalstva a strachu,“ dodala na záver.

 

Viac o téme: TuniskoSousseHotel Marabout
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu