Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zoznam, ktorý vám zmení život: Tieto slovenské školy vám zabezpečia lepší plat!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – V snahe zlepšiť kvalitu vysokého školstva sa tento týždeň spustil na Slovensku projekt Vysokoškoláci do praxe, ktorý by mal pomôcť záujemcom o univerzitné vzdelanie rozhodnúť sa, kam na vysokú školu. Poradiť by im mali napríklad tabuľky s výškou platov, ktoré majú po absolvovaní štúdia možnosť získať.

Absolventi stredoškolského štúdia majú do konca februára čas vybrať si vysokú školu, na ktorú sa prihlásia. Pomôcť by im mal aj nový portál lepsieskoly.sk, na ktorom nájdu prehľadné rebríčky zostavené na základe odpovedí 15-tisíc absolventov univerzitného vzdelania. Šokujúce je, že až 54 percent z nich by si teraz vybralo inú univerzitu.

 

Zoznam, ktorý vám zmení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: MŠVV SR)

Dôležitým úkazom je aj fakt, že nie všetci študenti sa uplatnia v odboroch, ktoré vyštudovali. V tomto smere sa vo svojom fachu najradšej zamestnajú absolventi Fakulty informatiky a informačných technológii Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Z prieskumu Centra vedecko-technických informácií možno zistiť aj to, aké platy si za svoje tituly na rôznych univerzitách mladí ľudia zaslúžia.

Zoznam, ktorý vám zmení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: MŠVV SR)

Práve tieto atribúty by podľa kompetentných mali byť zárukou dobrého rozhodnutia stredoškolákov. Cieľom projektu je zároveň aj inovácia foriem vzdelávania, a to posilnením spolupráce vysokých škôl so súkromným sektorom. Študenti, ktorí vedia, čo ich po ukončení štúdia čaká, by mali možnosť praktického využitia svojich znalostí už počas vzdelávania. Zvýšila by sa tým aj úroveň samotných škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu