Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci dostanú reflexné nálepky proti nehodám

Na snímke Robert Kaliňák (vľavo) a policajný prezident Ján Packa.
Na snímke Robert Kaliňák (vľavo) a policajný prezident Ján Packa.

HUMENNÉ - Ministerstvo vnútra rozošle v priebehu mesiaca všetkým domácnostiam na Slovensku reflexné nálepky.

Oznámil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý tak odštartoval kampaň Vidieť a byť videný. Polícia ňou chce znížiť dopravnú nehodovosť a počet mŕtvych chodcov na cestách. Zlepšiť situáciu by mali aj pripravované prísnejšie cestné pravidlá.

"Dopravná nehodovosť je najväčším zločincom na Slovensku. Alarmujúco pritom stúpajú práve smrteľné nehody chodcov," povedal Kaliňák v humenskom gymnáziu, kde projekt odštartovali. Študentom školy zároveň rozdali reflexné nálepky a pásky na ruky. Tie majú zvýšiť ich viditeľnosť, najmä vo večerných hodinách.

Reflexné pásky chce polícia zároveň distribuovať do všetkých škôl a prostredníctvom kňazov aj medzi ľudí, ktorí chodia do kostola. Podľa polície je totiž častým dôvodom smrteľných nehôd chodcov práve skutočnosť, že vodiči ich uvidia až na poslednú chvíľu. V obálke pre domácnosti bude aj vysvetľujúci list ministra a prezidenta Policajného zboru Jána Packu.

Minister zatiaľ nevedel spresniť, koľko bude celá akcia stáť. Kaliňák chce totiž časť nákladov získať od sponzorov. "Odhadujem, že naše náklady na reflexné pásky a nálepky by mohli dosiahnuť 5,5 milióna korún," uviedol Kaliňák. Minister chce rokovať aj so Slovenskou poštou o cenách za zásielky.

"Ešte tento rok chceme dostať do parlamentu nový zákon o premávke na pozemských komunikáciách," povedal Packa. V novom zákone bude polícia navrhovať zníženie rýchlosti v obciach, prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí spôsobia nehodu, a povinné reflexné označenie pre cyklistov.

Vlani sa na Slovensku stalo 62.033 havárií, čo je o 2042 viac ako v roku 2005. Stúpol počet obetí o 19 na minuloročných 579. Pri nehodách zahynulo 194 chodcov, z toho bolo osem detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu