Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Testovanie predpokladov stredoškolákov: Pozrite sa, komu to šlo najlepšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V testoch všeobecných študijných predpokladov slovenských stredoškolákov najlepšie dopadli gymnazisti. Z pohľadu toho, na aké vysoké školy sa študenti hlásili, dosiahli najlepšie výsledky záujemcovia o IT, medicínske, technické a prírodovedné odbory. Nedarilo sa uchádzačom o pedagogické, poľnohospodárske a zdravotno-sociálne štúdium.

Vyplýva to z testovania všeobecných študijných predpokladov, ktoré organizovala spoločnosť Scio v novembri tohto roka v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou. Testy si vyskúšalo 14 224 žiakov na 173 školách. Informovala o tom Katarína Filová zo spoločnosti Scio.

Najviac sa pritom darilo žiakom z Bratislavského a Trenčianskeho kraja, najhoršie dopadli žiaci z Nitrianskeho a Prešovského kraja. Test všeobecných študijných predpokladov je súčasťou národných porovnávacích skúšok. Výsledky týchto skúšok pritom nahrádzajú alebo dopĺňajú prijímacie konanie na 61 fakultách slovenských a českých vysokých škôl. Patria sem napríklad Fakulta architektúry STU v Bratislave, Farmaceutická fakulta UK v Bratislave či Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bystrici. 

Ako dodala Filová, známky v škole vypovedajú o reálnych kvalitách žiakov len málo, keďže ich ovplyvňuje množstvo subjektívnych aspektov. "Dalo by sa čakať, že jednotkári dopadnú lešie ako študenti so zlými známkami. Vo všeobecnosti tento predpoklad platí, nie však úplne jednoznačne. Vyskytli sa aj prípady, keď jednotkári dosiahli slabé skóre a naopak, trojkári či štvorkári sa umiestnili na vysokých pozíciách," uviedla Filová a zároveň dodala, že približne 35 percent žiakov štvrtého ročníka stredných škôl sa vyjadrilo, že uvažuje o podaní prihlášky na vysokú školu v Česku. Medzi najlepšími 10 percentami hodnotených je to pritom až 70 percent žiakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu