Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší veľký protest, ulicami Košíc tiahli tisíce odborárov: Chcú menej práce a väčšie platy!

V uliciach Košíc protestovali tisíce odborárov Zobraziť galériu (6)
V uliciach Košíc protestovali tisíce odborárov (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Ďalší protest. Tentokrát sa v Košiciach zišlo okolo dva a pol tisíc odborárov z celého Slovenska, ktorí vo štvrtok popoludní pochodovali od Jumbo centra cez centrum mesta až na Alžbetinu ulicu, kde má priestory U.S.Steel.

Pochod bol síce pokojný, ale dosť hlučný. „Za poctivú prácu, poctivé peniaze, Sme ľudia, nie stroje,“ skandovali odborári. Pískali na píšťalkách, v rukách mali rapkáče aj bubny. Pochod organizoval OZ Kovo a kvôli veľkej účasti ľudí, odhadom protestovalo približne dve tisíc ľudí, bola premávka v centre mesta riadená políciou. Potom nasledovali príhovory niektorých odborárskych predákov.

Šéf OZ Kovo Emil Machyna opäť zdôraznil požiadavky odborárov. Šéf odborov v U.S.Steele Mikuláš Hintoš podporil kolegov z OZ Kovo, i keď v oceliarňach ešte prebiehajú rokovania ohľadom kolektívnej zmluvy. „Veríme, že zamestnávateľ naše požiadavky bude akceptovať.“ Pochod po hodine skončil a protestujúci sa pokojne rozišli.

„Našim cieľom je presvedčiť ľudí a diskutovať o tom, akým spôsobom treba vyjednávať a ako dosiahnuť vyššie mzdy. Zamestnávatelia dnes ponúkajú nulu,“ povedal predseda rady OZ KOVO Emil Machyna.

V uliciach Košíc protestovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Odborári chcú zvýšenie tarifných miezd o 30 eur a zvýšenie priemerných miezd o 40 eur. Žiadajú aj skrátenie pracovného času na 37,5 hodiny týždenne, príplatky za zmennosť, príplatok za prácu v sobotu a nedeľu, zvýšenie odstupného a predĺženie nároku na dovolenku.

Podľa Machynu je nielen inflácia ukazovateľom pre rast miezd, ale je to aj produktivita práca a iné finančné ukazovatele. Poukázal na to, že slovenská ekonomika vykazuje 80 % produktivity v rámci Európy, ale len 40%-né mzdy. „My chceme dosiahnuť 40 eur pre každého zamestnanca plus trojpercentný rast tarifných miezd,“ doplnil Machyna. Upozornil na to, že kováci plánujú spustiť aj nátlakové akcie, ak vyjednávania so zamestnávateľmi neprinesú očakávané výsledky. Nevylúčil ani štrajky.

V piatok 28.11. o 17:00 bude v Košiciach na Hlavnej ulici ďalší zo série protestov proti korupcii. Korupcia je problémom celého Slovenska a preto je potrebné deklarovať postoj k nej aj v iných mestách ako v Bratislave. Účastníci protestu svojou aktívnou účasťou na proteste v Košiciach jasne preukážu svoj postoj ku korupcii, ktorá rozožiera a ničí našu spoločnosť. 
 
V uliciach Košíc protestovali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miro Vacula)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu