Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Výlovu kaprov na vianočné stoly: Na rybách si pochutnáte aj vďaka väzňom!

Výlov rýb v Períne Zobraziť galériu (9)
Výlov rýb v Períne (Zdroj: Miroslav Vacula)

PERÍN – Dážď narušil výlov na rybníkoch v Períne. Práve dnes v stredu (22.10.) tu začal výlov vianočných rýb, ale podarilo sa vytiahnúť len jednu sieť. Pokračovať s výlovom budú v najbližších dňoch a potrvá okolo troch týždňov.

S ťahaním siete pomáhali už tradične väzni zo Šace. „Na výlov chodia už asi 15 rokov. Sú spoľahlivejší ako brigádnici, lebo na výlov prísť musia. Brigádnici občas prišli, občas nie,“ hovorí porybný Matej Grentze, ktorý netají, že tento rok bude na rybníkoch zvlášť vydarený. Tipuje, že vylovia okolo 50 ton rýb, ktoré poputujú na štedrovečerné stoly.

Výlov rýb v Períne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Ani počasie nepovažuje za veľkú prekážku.  „Rybám síce toto počasie vyhovuje, ale keďže voda je kvôli dažďu výborne okysličená, ryby sú rozťahané po celej ploche rybníka. Preto musíme rybník trochu vypustiť a až potom pokračovať vo výlove,“ vysvetľuje M. Grentzer.  Rybník 2 roky čistili a teraz je ideálny na chov. Ryby sú podľa jeho slov zvlášť pekné a zdravé. „Denne sme ich zakrmovali 15 metrákmi krmiva. Ryby po vylovení vytriedime a dáme na prečistenie do sádok,“ vysvetľuje. Až potom budú pripravené na trh. Perínske ryby sa objavia v predaji v Košiciach aj v okolí. Väčšina rýb sú kapry, ale predávať budú aj amure, tolstolobiky a možno aj šťuky a zubáče. Práve dravé ryby nasadil do rybníka ako prirodzených predátorov, aby zlikvidovali premnožené karasy.

Výlov rýb v Períne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Ceny perínskych rýb by sa oproti minulému roku zvýšiť nemali. Kilo kapra bude stáť 3 eurá a výberový kapor za vyššiu cenu, amur bude za takú istú cenu a tolstolobik bude stáť kilo 2 eurá. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu