Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ženisti sa dnes definitívne vrátili z Irackej slobody

Na snímke vľavo Robert Fico po privítaní poslednej siedmej rotácie slovenského kontingentu na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
Na snímke vľavo Robert Fico po privítaní poslednej siedmej rotácie slovenského kontingentu na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

BRATISLAVA - Slovenská ženijná jednotka, ktorá pôsobila v medzinárodných silách v Iraku, sa dnes vrátila na Slovensko.

Takmer stovka slovenských vojakov priletela z Kuvajtu do Bratislavy. Ich stiahnutie obhajoval po pristátí premiér Robert Fico. Niektorí ženisti z misie však dnes novinárom povedali, že ich pomoc v tejto krajine by bola naďalej potrebná.

"Všetky úlohy, ktorá táto jednotka mala, boli splnené," povedal Fico novinárom po slávnostnom nástupe vojakov na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika. Osobne vojakom odovzdal pamätné listy. Od ministra obrany Františka Kašického, ktorý vojakov sprevádzal, premiér zas dostal slovenskú vlajku, ktorú vojaci z Iraku priviezli.

V Iraku zostalo naďalej len 11 slovenských dôstojníkov, ktorí sa majú podieľať na výcviku Iračanov a pôsobiť v koaličných štáboch.

O stiahnutí jednotky rozhodla Ficova vláda vlani v októbri. Slovensko sa tak pridalo k niektorým krajinám, ktoré poslali vojakov z Iraku späť domov. Z medzinárodných síl, ktoré v Iraku pod vedením Spojených štátov pôsobia od roku 2003, už stiahlo svojich vojakov podľa dostupných údajov okrem Slovenska 18 krajín vrátane Španielska alebo Talianska. Znížiť počet jednotky sa nedávno rozhodla Británia.

Fico dnes bránil svoje skoršie tvrdenia, že ženisti neplnili v Iraku svoje úlohy. Práve tento argument v minulosti uvádzal medzi dôvodmi, prečo by mala jednotka odísť. V minulosti tiež hovoril, že vojenská akcia v čele so Spojenými štátmi nemala medzinárodne-právne opodstatnenie. "Vojenský zásah nie je vždy to, čo dokáže vyriešiť dané problémy. (... ) Ukazuje sa, že použitie sily v Iraku viedlo ešte k horšej bezpečnostnej situácii, ako bola predtým," povedal dnes premiér, ktorý zvykol zdôrazňovať aj zlú bezpečnosť v oblasti. Dodal však, že Slováci za sebou "netrieskali dverami", ako iné armády, ale odišli dôstojne.

Predseda vlády sľúbil, že budúce slovenské misie v zahraničí "budú mať stopercentný zmysel" a "budú len pod plným mandátom OSN".

Veliteľ jednotky Miroslav Gardlo novinárom povedal, že posledná rotácia vojakov bola veľmi aktívna. "Stále sú tu miesta, kde by sa jednotka dala využiť," povedal.

"Myslím si, že je to škoda, že tá jednotka sa sťahuje preč. Má tam svoje opodstatnenie a je tam ešte veľa roboty. Určite na oveľa väčšie obdobie, ako sme tam boli doteraz," povedal Martin Brodňanský z pyrotechnickej čaty.

Podľa ministra obrany jednotka neplnila svoje úlohy viac ako rok pred poslednou rotáciou, ktorá nastúpila vlani v septembri.

Za zlú dnes označili bezpečnostnú situáciu v krajine aj niektorí slovenskí vojaci. Podľa lekára Petra Mayera je v Iraku vojna a situácia sa stále zhoršuje. "Mali sme dojem, a to oprávnený, že z každej strany na nás hocikto a hocikedy môže, či už strieľať alebo nastražiť nástražný systém. Tábor bol ostreľovaný mínometmi, raketami," priblížil vojenský lekár. Krajina podľa neho potrebuje ešte veľa pomoci od medzinárodného spoločenstva.

Vojaci dnes neskrývali radosť z toho, že sa po šiestich mesiacov odlúčenia opäť stretnú so svojimi najbližšími. Po pristátí lietadla začali spontánne tlieskať. Vojakov na letisko neprišiel privítať prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa ospravedlnil pripravovanou návštevou Talianska.

Za tri a pol roka mechanicky odmínovali mechanicky takmer 900.000 štvorcových metrov a ručne ďalších vyše 180.000 metrov štvorcových plochy. Zničili 666 ton munície. Celkovo sa v irackej misii vystriedalo viac ako 700 vojakov, medzi nimi jediná žena, vojenská psychologička, ktorá sa zúčastnila posledného turnusu. V Iraku slovenskí ženisti zanechali i štyri odmínovacie stroje Božena, ktoré darovali irackej vláde. Iracká vláda podľa Kašického tiež potvrdila záujem o výcvik asi 20 irackých vojakov v obsluhe týchto strojov na Slovensku. Stiahnutie vojakov stálo 32 miliónov korún, náklady na ročné pôsobenie presahovali 250 miliónov korún.

Slovenskí vojaci pôsobili v operácii Iracká sloboda od leta 2003 pod poľským velením, ich úlohou bola najmä likvidácia mín a nevybuchnutej munície, neskôr dostali mandát aj na výcvik irackých bezpečnostných síl. Slovensko v Iraku stratilo celkovo štyroch vojakov.

Posledné týždne strávili vojaci v Kuvajte, kde čistili a triedili zbrane a techniku. Tá sa prepravuje na Slovensko loďou cez Poľsko, stadiaľ poputuje na Slovensko po železnici. Ide napríklad o 43 kusov automobilov a inú techniku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu