Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Fronc: Mikolaj by mal zverejniť pravdivé informácie o Monitore 9

Minister škostva Ján Mikolaj
Minister škostva Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Podpredseda KDH Martin Fronc očakáva, že vzhľadom na situáciu s tohtoročným testovaním deviatakov minister školstva Ján Mikolaj zverejní pravdivé a kompletné informácie o Monitore 9, inak podľa neho vzniká priestor na podozrenia, že došlo k vážnemu pochybeniu zo strany realizátorov a úniku testov. Fronc to uvádza v tlačovej správe, ktorú dnes poskytlo médiám tlačové oddelenie KDH.

"Obviňovanie škôl a rozporuplné informácie zo strany Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) a Ministerstva školstva SR (MŠ) vyvolávajú potom pochybnosti, že preloženie Monitoru 9 z dôvodu chrípkových prázdnin bolo len zámienkou. Už aj preto, že v histórii tohto testovania nebol Monitor 9 pre chrípku nebol preložený. Žiaci, ktorí sa zo zdravotných dôvodov testovania zúčastniť nemôžu, môžu využiť náhradné termíny," uviedol v tejto súvislosti Fronc. Ak sa chyby dopustili vedenia škôl, tak, ako to vyhlasujú pracovníci ŠPÚ, malo by MŠ podľa Fronca zverejniť, ktoré školy zásielky s testami otvorili. Vyjadrenia hovorkyne rezortu, že sa nedá vylúčiť poškodenie obálok viacerými spôsobmi, však tieto predošlé tvrdenie ŠPÚ podľa Fronca spochybňujú.

Posledné udalosti vyvolávajú podľa Fronca vážne pochybnosti o kvalitnom zabezpečení tohtoročného testovania deviatakov a následne aj maturity zo strany nového vedenia ŠPÚ. "Navyše očakávam, že vedenie ŠPÚ zverejní pravdivú sumu, koľko bude stáť opätovná realizácia monitoru. Veď prakticky ŠPÚ musí teraz do mesiaca zabezpečiť kompletne nové testy, kompletne nanovo ich vytlačiť, zabaliť a distribuovať. Závažné je aj to, aký dosah budú mať tieto pochybenia a preloženie termínu Monitoru 9 na realizáciu maturity, pretože zabezpečenie tohtoročného Monitoru 9 a maturity sa tak prakticky prekrýva," dodal Fronc.

Keďže z médií vyplynulo, že tohtoročný Monitor 9 má stáť sedem miliónov korún, dodatočné náklady pri opätovnej realizácii - jeden milión korún, tak ako to odhaduje ŠPÚ, je podľa Fronca nedôveryhodný údaj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu